Posljednji od oko 150 austrijski vojnika, pripadnika kontingenta Operativne rezervne jedinice (ORF), koja je tokom ljeta, zbog nemira na sjeveru Kosova, ojačala postojeće snage Kfora, vratili su se juče u Austriju.

Tim povodom održana je svečanost u kasarni Fogler u Herschingu, tokom koje je ministar odbrane Norbert Darabosh uručio ordenje jedanaestorici vojnika.

Tokom sukoba policije i građana na barikadi u Jagnjenici, 28. novembra, povređeno je 11 austrijskih vojnika, pripadnika jedinice ORF.

Ministar Darabosh uručio je jedanaestorici vojnika "Orden povređenih 2. klase" i još šestorici vojnika orden vojnog priznanja za izvanredne zasluge.

Darabosh je naglasio da su Austrija i njena vojska pozvane da štite mir u svetu i da kao mala zemlja daju ogroman dopinos tome. S tim u vezi je Darabosh ukazao da Austrija sada ima dvostruko više vojnika od Njemačke u mirovnim operacijama.

Vojnici koji su bili povređeni u Jagnjenici istakli su da žele da nastave svoju vojnu karijeru i već na jesen da učestvuju u mirovnoj operaciji, ovaj put u Bosni i Hercegovini.