Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga kaže da protesti kao onaj koji je organizovao pokret Samoopredjeljenje nisu realno ogledalo Kosova, niti vode zemlju naprijed. Ističući da je odgovornost policije Kosova da obezbjedi zaštitu javnog reda i slobode kretanja ljudi i robe, predsjednica Kosova je rekla da pozdravlja poziv Vlade Kosova da se ocjeni ponašanje policije Kosova na dan protesta, što će omogućiti pojašnjenje nastale situacije.

"Takva situacija se događa u vrijeme otvaranja novih integrativnih procesa za zemlju i dovodi u opasnost da vrati Kosovo unazad u naporima na izgradnji demokratskog društva", rekla je predsjednica Kosova u izjavi medijima.

"Izgradnja države koja se zasniva na poštovanju ustavnosti i zakonitosti je konsensualni cilj našeg društva koji je postignut zahvaljujući žrtvovanju svih građana, bez razlike", dodala je Jahjaga u izjavi.

Jahjaga je istakla da je neposredno prije odžavanja protesta izašla sa stavom da nisu iscrpljene sve institucionalne mogućnosti i da ulica nije mjesto za ostvarivanje političkih i državnih ciljeva.

"Institucionalno djelovanje je jedini i najbolji način za postavljanje i rješavanje svih pitanja", ocjenila je Jahjaga.

"U okviru mojih ustavnih ovlašćenja kao faktor jedinstva zemlje pozivam sve građane da nastave da doprinose demokratizaciji našeg društva, da poštuju javni red i mir i da aktivno učestvuju u ostvarivanju standarda koji obezbjeđuju naš put ka evropskim integracijama", kazala je predsjednica Kosova.

Ona je pozvala sve političke subjekte da rješenje svih pitanja pronađu u okviru institucija Kosova i samo dijalogom.

"Pozivam pokret Samoopredjeljenje da se odrekne protesta i da se vrati radu, raspravi i procesu odlučivanja u Skupštini i da doprinese izradi, harmonizaciji i ostvarivanju politike", navela je predsjednica.