Američka vojska sa Kosova odlazi najranije u junu 2013. i sa sobom nosi čitav Bondsteel, piše beogradski Blic.

Amerikanci neće nikome prepustiti Bondsteel, a sva nagađanja o tome da bi tu mogao ostati KFOR ili da bi najveću američku vojnu bazu sagrađenu poslije rata u Vijetnamu, mogla preuzeti Turska samo su najobičnije dezinformacije.

Ovo je juče za Blic potvrdila kapetan Joy Staab, oficir za odnose sa javnošću pri Multinacionalnoj borbenoj grupi Istok u kampu Bondsteel.

Kad jednog dana, i to ne prije juna 2013, SAD eventualno odluče da se potpuno povuku s Kosova, sve barake, vojna oprema, releji i drugi objekti biće razmontirani i odneseni, a zemljište na planinskim uzvišenjima iznad Uroševca biće vraćeno prvobitnim vlasnicima, "kao što je to urađeno i s manjim kampovima, na primjer kod Vitine", rečeno je Blicu u komandi Bondsteela na pitanje da li je će baza ostati i nakon povlačenja američkih vojnika.

"Američki vojnici se ne povlače s Kosova i nema plana da se u bliskoj budućnosti zatvori kamp Bondsteel. Trenutna rotacija američkih vojnika KFOR 15 ostaće na Kosovu do septembra 2012. godine i planirano je da se oni zamjene novom rotacijom američkih vojnika KFOR 16, koji će biti ovde do juna 2013, rekla je kapetan Staab i istakla da „nema planova da iko drugi, osim američkih snaga, kontroliše Bondsteel“.

Pukovnik Geoffrey Layton, komandant američkih snaga na Kosovu, rekao je nedavno da će američke snage otići s Kosova tek „kada bude obezbjeđena sloboda kretanja za sve“. Međutim, i sada je prisustvo američkih vojnika simbolično.

Od nekadašnjih 5.000 vojnika, SAD je svoje prisustvo svela na svega 750, zadržala je 11 od 50 helikoptera tipa „Apač“ i „Black hock“. Podaci o broju tenkova i teškog naoružanja sada su tajni, a barata se podatkom da je ranije bilo 40-ak tenkova.

Multinacionalnu borbenu grupu istok čine sada, pored Amerikanaca, vojnici iz Grčke, Nemačke, Maroka, Turske, Ukrajine, Francuske i Poljske.