"Samoopredjeljenje" nije protiv principa Evropske unije, u koje spada i princip reciprociteta za koji se zalažemo, izjavio je lider pokreta Albin Kurti.

"Mi nismo protiv principa EU i smatramo da je reciprocitet princip i vrijednost EU. Sve zemlje članice u EU su države koje grade odnose na osnovu reciprociteta, međusobno se priznaju, sklapaju mnoge bilateralne sporazume", kazao je Kurti za Radio Slobodna Evropa.

Kurti kaže da je pokret u subotu na protestima na Merdaru i Bijeloj zemlji djelovao u potpunosti u skladu sa principima EU.

"Naše je pravo da sprovodimo reciprocitet i to je u našem interesu. Naš protest nije bio samo u odbrani republike, nije bio samo protiv Srbije, već je bio u korist domaće proizvodnje", kazao je Kurti.

On ističe da u subotu od strane “Samoopredjeljenja” nije bilo provokacija, već da je pripadnike pokreta najprije deklarativno, a potom i fizički napala Vlada Kosova.

Prema njegovim riječima, osude protesta koje su dali ambasadori zemalja Quinte povodom protesta 14. januara, bile su "pod uticajem Vlade, koja je uvijek spominjala nasilje".

Kurti je ističe da je odluka Skupštine Kosova o reciprocitetu u odnosima sa Srbijom nesporna i da Vlada treba da je sprovede.

On je izrazio nadu da je Vlada "shvatila da ne može da nastavi sa starim načinom upravljanja, i da treba da počne realizaciju punog reciprociteta kako je odlučila skupština".

"U tom slučaju neće biti održan protest najavljen za 22. Januar”, kazao je Kurti.