Velike policijske snage su na položaju još od 9 sati ujutru u mjestu zvanom "Dubrava" blizu Belanice u opštini Mališevo kako bi osigurali nesmetan nastavak radova na izgradnji autoputa "Dr. Ibrahim Rugova".

Nešto poslije 11 časova između sela Belanica i Senik u opštini Mališevo, gdje se održava organizirani protest mještana Belanice u znak nezadovoljastva vezano za eksproprijaciju zemljišta na mjestu gdje prolazi autoput, policija je uhapsila 14 osoba koji nisu poslušali upozorenja policije i ometala službenike Policije u izvršavanju njihovih zadataka.

Uhapšeni su prebačeni u prostorijama Policijske stanice u Mališevu. Vezano za ovaj slučaj upoznat je i tužioc, stoji u saopštenju Policije.

S druge strane, kako prenosi "Zëri", oslanjajući se na njihove izvore, prvi mještani Belanice koji su otišli da vide šta se dešava bili su uhapšeni od strane specijalne jedinice policije.

Jedan od svjedoka je rekao da nikada u životu nije vidio tako veliki broj pripadnika specijalne jedinice, rekavši da ih je bilo "na desetine, na stotine". Među uhapšenim je i predsjednik seoskog savjeta, Hazir Hoxha.

Prema izjavama policajci nisu ni čekali da čuju ni riječ od strane mještana Belanice, već su ih odmah uhapsili i odveli u stanicu Policije u Mališevu.

Izvori "Zëri" iz Belanice su rekli da je Specijalna Policija uhapsila 20 osoba od kojih je četvero teško povređeno teško prebijeno, od kojih je jedan poslat u Regionalnu bolnicu u Prizrenu u teškom stanju.

Među uhapšenima su: Beqir Hoxha sa dva svoja sina, Destanom i Hazirom, Xhemajli Hoxha, Xhelë Hoxha, Alban Hoxha, Ramiz Zogaj, Agim Zogaj, Avdullah Zogaj, Fadil Kafegjolli, Ramiz Sertolli, Milaim Sertolli, Bajram Sertolli, Hamit Sertolli, Sadik Sertolli invalid rata UÇK-a.

Mještani Belanice protestuju već mjesec dana koji ne protestuju protiv izgradnje autoputa, već za vraćanje zemljišta, koje smatraju svojim. Ovo zemljište im je oduzeto od strane jugoslovenskih vlasti 50-ih i 60-ih godina. Onda je zemljište inkorporirano u sklopu preduzeća "Miruša" koje je na kraju privatizirano od strane Agencije za privatizaciju Kosova, 2007. godine.

Mještani Belanice kažu da imaju dokumenta kao dokaz da im je zemljištvo oduzeto silom i imaju odluku suda da je vlasništvo njihovo.