Evropski farmeri strahuju od virusa Schmallenberg koji izaziva deformacije i smrt fetusa njihovih životinja, a u slučaju da ipak dođu na svijet, mladunci imaju hidrocefalus ili teška iskrivljenja kralježnice. Šire ga krvožedne mušice i komarci koji grizu stoku.

Virus je nazvan po mjestu u Njemačkoj gdje je otkriven i pogađa goveda, ovce i koze. Osim u Njemačkoj, otkriven je i u Holandiji i Belgiji, ukupno na stotinjak farmi.

Krave zaražene virusom dobivale bi groznicu, pala bi im proizvodnja mlijeka, a zadnjih je mjeseci u nekim krdima i do 50 posto mladunaca došlo na svijet s deformacijama. Naučnici očekuju da će se taj broj povećati zbog širenja zaraze na životinje koje tek trebaju imati mladunce u februaru i martu.

Na ljude ga može prenijeti samo 'naš' komarac

Virus se prenosi putem krvožednih mušica i komaraca. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti u Stockholmu objavio je da je mala vjerojatnost da bi novi orthobunyavirus mogao uzrokovati bolest kod ljudi budući da vrste kukaca koji ga prenose ne nasrću na ljude.

No, problem bi mogao nastati kada bi se inficirao komarac koji napada ljude. Ipak, navodi se da je ovaj virus za ljude prilično neopasan – javlja se rijetko i ne izaziva teže posljedice.