Kapetan „Kosta Konkordije" Francesco Schettino izazvao je smrt najmanje šest ljudi, napravio štetu od blizu 100 miliona eura i potencijalno ugrozio biljni i životinjski svijet u italijanskom priobalju zbog šale sa šefom sale?!

Kako prenosi „Korijere dela sera", Schettino je približio brod ostrvu Điljo kako bi ugodio šefu konobara, koji je rodom sa tog ostrva, nakon čega je došlo do nesreće.

Karabinijeri čuvaju blago

Prema pisanju rimskog dnevnika, kapetan je pred brodolom pozvao šefa konobara Antonela Tjevolija na komandni most.

- Antonelo, dođi da vidiš, sasvim smo blizu tvog Đilja - kazao je Sketino.

Tjevoli je nedjelju dana ranije trebalo da ode na odmor, ali je morao da ostane na brodu pošto mu nije pronađena zamjena. Iako su putnici bili na večeri, Sketino ga je pozvao na komandni most i rekao: „Evo, gledaj svoje ostrvo."

Tjevoli se odazvao pozivu, nagao preko ograde i rekao:

- Kapetane, brod se nalazi preblizu obale.

Tek što je to izustio, brod je naletio na stijenu koja je napravila rupu od 70 metara na lijevom boku broda i tako, otrgnuta, ostala zaglavljena u pukotini, piše Press.

Tjevoli je kada je sišao na svoje ostrvo, rekao rođacima:

- Nisam nikada sanjao da ću ovako stići kući.

Schettino nije priznao da je ta njegova šala bila uzrok nesreće, ali je odustao od prvobitne verzije kojom se branio da je naletio na stijenu koja nije bila ubilježena na karti.

- Svi znaju da tu postoji stijena, ucrtana je još na srednjovjekovnim kartama - izjavio je jedan mještanin italijanskoj televiziji.

Među nestalima i jedno dijete

Spasioci su juče rano ujutro pronašli tijelo jednog muškarca u olupini, čime se bilans žrtava popeo na šest. Nesretni putnik nosio je prsluk za spasavanje i nalazio se u potopljenom dijelu broda. Spasioci su u ponedjeljak rano popodne napustili nasukani brod zbog vjetra i sve su manje šanse da ima još preživjelih među 15 ili 16 ljudi za kojima se još traga. Među njima je i petogodišnja djevojčica iz Riminija.

Ona je nestala sa ocem.

- Na stotine puta sam okrenula telefon mog muža, ali nema odgovora - rekla je žena čiji se dijete i muž vode kao nestali.
 
Umjesto toga kapetan potonulog broda rekao je da se približio obalama Đilja da bi svojim putnicima pokazao ostrvo?!

A među više od četiri hiljade putnika bilo je i onih koji su nosili vrijedne stvari i na sebi i sa sobom. Tako se spekuliše da su u brodskim sefovima ostali milioni eura u kešu i u nakitu. Turisti su bili na večeri, barovima, bazenima, džakuzijima ili u svojim sobama. Kada je brod krenuo da tone, svi su mislili samo kako da sačuvaju živu glavu.

Vlasnici broda: Kriv je

Karabinijeri sa obale i čamaca nadziru olupinu luksuznog broda koji bi mogao da postane meta lopova sa svih meridijana.

Pjer Luiđi Foski, predsjednik kompanije „Kosta kruzis", u čijem je vlasništvu brod, drhtavim glasom i sa suzama u očima konstatovao je da je do nesreće došlo Sketinovom greškom.

- Ova ruta je pozicionirana ispravno. Kapetan je odstupio od zacrtanog kursa napravivši nedozvoljen, neodobren, neovlašten i kompaniji 'Kosta' nepoznat manevar - izjavio je Foski.

„Karneval korporacija", stala uz kapetana broda Frančeska Sketina i obećala mu da će mu pružiti pomoću prilikom odbrane, ali se predsjednik kompanije, distancirao od njegovog postupanja. Kompanija procjenjuje da će njena šteta od nesreće iznositi 85-95 miliona dolara.

Hrabri pomoćnik spašavao putnike

Sketinovo ponašanje na brodu graniči se sa ludilom. On je u prvom trenutku putnicima govorio da je sve ok. Ali pošto su vidjeli da se brod naginje, oni su sami slali gomilu alarmiranih poziva na broj 112. Civilna zaštita je tim alarmima bombardovala lučku kapetaniju u Livornu koja je četiri puta pozvala kapetana.

- Ne dešava se ništa ozbiljno, manji kvar na generatoru - lagao je i njih i putnike Sketino. Tek 45 minuta kasnije priznao je da je brod probušen i da tone. Ali ni tada nije poslao signal 'mayday' (poziv u pomoć) zbog brodoloma ili havarije.

Za razliku od njega, glavni povjerenik na brodu Manriko Đanpedroni ostao je u utrobi teško oštećenog broda pomažući putnicima da se izbave, sve dok se nije okliznuo i slomio nogu. Njega tada niko nije izvukao, ostao je blokiran 36 sati, većim dijelom tijela u moru koje je prodrlo, dok ga nisu našli spasioci i helikopterom odnijeli na operaciju u bolnicu u Groseto.

Kakav gaf: Nesreća kruzera Concordia i reklama za njega u istom izdanju!

Itekakva ironija mogla se danas vidjeti na prvoj i zadnjoj stranici italijanske štampe.
 
Dok je prvom stranicom zavladao kruzer koji se u petak naveče nasukao nedaleko obale te sa sobom u smrt šest osoba, a za više od 60 se traga, zadnja stranica nudi sasvim drugačiji sadržaj. Ali nazivnik je ostao isti.

Tako se na zadnjoj stranici čitaoci mame prekrasnim krstarenjem kojeg mogu osvojiti na nagradnoj igri, prenose hrvatski mediji. Ako baš oni budu te sreće, na predivnom kruzeru provest će 'lijepe dane koje će pamtiti cijeli život', stoji u propagandnoj poruci.