Zamjenik pomoćnika američke državne sekretarke Hillary Clinton, Philip Reeker ocjenio je u Prištini da ni jedna partija nema pravo da uzme zakon u svoje ruke.

Komentarišući proteste pokreta Samoopredjeljenje prošle subote na prelazima prema Srbiji, on je ocjenio da je to bio neopravdani način izražavanja mišljenja, sa ciljem ometanja slobode kretanja i slobodne trgovine.

"Subotnji protest bio je neprihvatljiv, stoga želim da naglasim da je policija, prema informacijama koje sam dobio od domaćih i međunarodnih zvaničnika, ponašala profesionalno", rekao je Reeker.

Zamoljen da prokomentariše najave da će Samoopredjelenje 22. januara ponovo organizovati proteste, visoki američki zvaničnik je kazao da očekuje da se odgovorni politički lideri odgovorno ponašaju.

"Samoopredjeljenje je protiv razgovora između Srbije i Kosova. Svi imaju pravo da izražavaju svoje mišljenje, da budu kritični, ali mi živimo u 21. veku i pregovori su značajni. SAD podržavaju ovaj proceš", kazao je Reeker.

Govoreći o sjeveru Kosova, on je rekao da ne može biti promjene granica, podjele niti razmjene teritorija u ovom regionu. "Srbi na jugu Kosova su integrisani i građani su slobodnog i demokratskog Kosova. I Srbi sa sjevera Kosova će se integrisati u kosovsko društvo", kazao je Reeker.

On je rekao da u ime SAD poručuje građanima Kosova da "rade na izgradnji države Kosova i njenom integrisanju u evroatlanske strukture".

Tokom današnjeg dana Reeker se u Prištini susreo se s premijerom Kosova Hashimom Thaçijem i zamjenicom premijera i šeficom delegacije Kosova u razgovorima sa Srbijom Editom Tahiri.