Ministar inostranih poslova Njemačke Guido Westerwelle pozvao je Prištinu i Beograd da pokažu "maksimalnu fleksibilnost" i obezbjede dalji napredak dijaloga.

Westerwelle je u Berlinu, poslije razgovora s kosovskim ministrom inostranih poslova Enverom Hoxhajem, rekao da bi "hitno trebalo postići dalji napredak u pregovorima jer je to u interesu Kosova i Srbije, i u interesu regionalne stabilnosti".

Westerwelle je rekao da, iako postoje prvi, opipljivi rezultati dijaloga, to ipak nije dovoljno.

"Pozitivno je da su Beograd i Priština pod posredovanjem Catherine Ashton uspostavili dijalog, i taj dijalog je donio prve praktične uspjehe“, rekao je on.

"Potreban nam je hitno dalji napredak u interesu dvije zemlje i interesu regionalne stabilnosti", podvukao je Westerwelle u obraćanju novinarima.

On je apelovao na obje strane da prikažu što veću fleksibilnost kako bi se omogućio napredak. Hoxhaj je s tim u vezi rekao da je Kosovu od velikog interesa da se postignu konkretni dogovori i praktična rješenja.

Vestervele je podsetio da je Nemačka podržala ne samo nezavisnost Kosova, već i teritorijalni integritet i evropsku perspektivu Kosova.

On je, međutim, naglasio da su na Kosovu potrebne dalje reforme, prije svega u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je preduslov za nemačke investicije.

Hoxhaj je rekao da je Berlin "jako važna politička adresa" za Kosovo i zahvalio se Westerwelleu zbog snažne podrške njemačke vlade, bez koje, kako je naveo, ne bi bila moguća izgradnja državnih struktura u posljednje četiri godine.

"Svojom politikom na Balkanu, Njemačka je dala veliki doprinos miru, bezbjednosti i stabilnosti u regionu", podvukao je Hoxhaj prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Njemačke.

Hoxhaj je dalje izrazio veliko interesovanje Prištine za zaključivanje sporazuma o zaštiti investicija i bilateralnog dokumenta u oblasti kulture.

U saopštenju kosovskog ministarstva spoljnih poslova navodi se da su Westerwelle i Hoxhaj razgovarali su o produbljivanju političke i ekonomske saradnje.

"Mi ćemo podržati Kosovo na putu ka Evropskoj uniji. Njemačka će iskoristiti sve diplomatske puteve da ubjedi pet zemalja EU koje još nisu priznale nezavisnost Kosova, da to učine", rekao je Westerwelle poslije sastanka, dodaje se u istom saopštenju.