Premijer Hashim Thaçi je putem saopštenja za medije, vezano za proteste 14. januara, rekao je da Policija Kosova kao nadliježno tijelo za sprovođenje reda i zakona preduzela je zakonske radnje prema standardima i operacionalnim procedurama kako bi se situaciju održala mirnom i bila pod kontrolom tokom protesta.

U saopštenju on navodi da je Kosovo demokratska država i da je pravo na mirne proteste zagarantovano Ustavom i ono se nesmije povrediti ni od koga.

"Kao premijer Republike Kosova i u ime Vlade Republike Kosovo, još jednom izražavam duboko žaljenje zbog nasilnih protesta u organizaciji pokreta Samopredjeljenja... Ali ja samouvjereno ponavljam da niko nema pravo zloupotrebiti proteste i time ugroziti normalno funkcioniranje legitimnih institucija naše države", rekao je Thaçi.

On je dalje kazao da Vlada Republike Kosovo smatra da je Policija Kosova kao nadliježni organ za sprovođenje reda i zakona preduzela sve zakonske mjere prema standardima i oeracionalnim procedurama kako bi situaciju održala mirnom i bila pod kontrolom.

"Štaviše, Policija Kosova je objavila u javnost sav operativni plan vezan za proteste i isti je objasnila organizatorima protesta. Nažalost, protestanti nisu uspjeli da se suzdrže od blokade puteva i korišćenja nasilja. To je uticalo na intervenciju policije u skladu sa redom i zakonom. Kao rezultat toga, Policija Kosova je koristila dozvoljena sredstva prema zakonu i demokratskim standardima oko rasterivanja protestanata i deblokade puteva", rekao je on.

Međutim, prema njegovim riječima, Policija Kosova i Inspektorat policije će uraditi detaljnu analizu vezanu za proteste i daće profesionalno objašnjenje, koja treba jasno odrediti je li bilo preteranog korišćenja sredstava i metoda za sprovođenje operacije za garantovanje slobode kretanja tokom protesta.

"Ako se utvrdi da je bilo odstupanja od proceduralnih postupaka, zlouporabu ovlašćenja, prekomjerne upotrebe sile od strane policije, onda će nezavisni i kompetentni organi poduzeti odgovarajuće disciplinske mjere u skladu sa zakonom i propisima na snazi", rekao je Thaçi.

On je izrazio zahvalnost za, kako je rekao, pokazanu profesionalnost od strane Policije Kosova, koja je iako suočena sa silom i nasiljem od strane protestanata, držala pod kontrolom situaciju i izbjegla eskalaciji iste, koja je mogla dostići katastrofalne posljedice.

"Zahvaljujem se i protestantima i građanima koji su bili suzdržani i nisu dozvolili da situacija još više eskalira. Kao premijer javno apelujem na građansku i političku zrelost i garantujem građanima Republike Kosova da Vlada i dalje ostaje potpuno u službi svojih građana kako bi zaštitili interese naše države", rekao je Thaçi.