Ministar unutrašnjih poslova, Bajram Rexhepi je upozorio da ukoliko pokret Samoopredjeljenje nastavi sa, kako su rekli "istim protestima" odgovor policije će biti isti kao i 14. januara.

Rexhepi je za list "Epoka e Re" izjavio da sloboda kratanje građana i materijalnih dobra će biti garantovana u jednoj pravnoj i funkcionalnoj državi.

"Stav Policije Kosova je isti, kao što smo djelovali 14. januara. Pokret Samoopredjeljenje može upotrebiti druge političke metode. Ima Skupštinu Kosova gdje može djelovati. Ukoliko ovako nastavi, Policija Kosova će izvršavati svoj zadatak. Sloboda kretanja građana i materijalnih dobara biće garantovana u jednoj pravnoj i funkcionalnoj državi. To ćemo i uraditi", rekao je Rexhepi.

Upitan da li će Vlada poštovati odluku o reciprocitetu Skupštine Kosova, Rexhepi je rekao da je to političko pitanje.

"Ovo su političke stvari. Ostavljam da se to razmatra u Skupštini Kosova. Postoje druge metode koje su bolje od protesta. Ali vam kažem da će i Vlada, kao i Policija Kosova, kao dio Ministarstva Unutrašnjih poslova obavljati svoje dužnosti", dodao je Rexhepi.

Čelnici pokreta Samoopredjeljenje su optužili politiku koju sprovodi Vlada Kosova kao čisto policijsku i prema njihovim riječima Policiju Kosova pravi političkom.