Dvadeset i pet nevladinih organizacija sa Kosova su u nedjljeju pozvali na svegrađanske proteste koji će se održati danas u Prištini ipred zgrade Vlade Kosova u znak revolta protiv, kako se navodi, nasilja koje su predstavnici institucija sproveli nad pripadnicima pokreta Samoopredjeljenje u subotu na Merdaru.

Protest će na trgu Skenderbeg, ispred Vlade Kosova, početi u 12 sati, najavljeno je u saopštenju koje je u ime 25 nevladinih organizacija dostavljeno medijima.

"Civilno društvo oštro osuđuje brutalno nasilje po nalogu Vlade Kosova i  policijske torture nad građanima, pristalicama pokreta Samoopredjeljenje u subotu na Merdaru.  Takođe, izražavamo našu pobunu protiv stava međunarodne zajednice, koja svojim izjavama daje legitimitet nasilju", navodi se u saopštenju.

Protest građana je, kako se navodi, demokratski pristup rješavanju problema. Takvo pravo je zagarantovano Ustavom Kosova i međunarodnim aktima.

Protest organizuje 25 nevladinih organizacija među kojima su Institut za istraživanje i razvoj (KIPRED), FOL pokret, Inicijativa za napredak, Inicijativa mladih za ljudska prava-Kosova, Centar za politiku i zastupanje, Ženska mreža, Institut za napredne studije, Demokratski intitut Kosova idr.