Očekuje se da će ovoga mjeseca početi dijalog za liberalizaciju viza između Kosova i Evropske unije. Posjeta komesarke za unutrašnja pitanja Evropske unije, Sesilie Mallstrom Kosovu, koja se očekuje da će biti 19. i 20. januara obilježava sam početak procesa dijaloga za liberalizaciju viza.

Analitičarka Evropske inicijative za stabilnost, Verena Knaus u intervjuu za Radio Kosova je rekla da je sada odgovarajući  trenutak za početak jednog procesa dugačkog dijaloga za liberalizaciju viza izmešu Kosova i EU.

“Mislim da je sada odgovarajuće vrijeme da započne dijalog i nadam se da će do kraja ovoga mjeseca dijalog za liberalizaciju viza i započeti. Ovo je samo početak, dugačaj je proces, koji će oduzeti mnogo vremena ali što ranije počne to bolje", rekla je Knaus.

Verena Knaus je rekla da Vlada Kosova treba da radi više na ekonomskom razvoju i povećanju socijalnog stanja građana Kosova kako bi što prije dobila liberalizaciju viza.

"Vlada i civilno društvo na Kosovu trebaju da imaju iskrene diskusije oko mogućnosti koje se dešavaju zahtjevima za azil, ilegalne migracije i trabaju da razgovaraju o pitanju zašto ljudi žele da napuste Kosovo. Naravno ovo je sve povezano sa ekonomskim razvojem i mogućnostima zapošljenja koji su usko povezani sa pitanjem liberalizacije viza", dodala je ona.

Kosovo je jedina država u Evropi čiji građani ne mogu da putuju bez viza.