(DOPUNJENO) 19:30 Prema posljednjim informacijama kosovske policije, tokom sukoba policije i aktivista "Samoopredjeljenja" kod Podujeva na putu ka Merdaru, povređeno je 13 policajaca, a 69 osobe su privedene i odvedene u policijsku stanicu.

"Tokom intervencije policija je u nekoliko navrata nailazila na aktivan otpor demonstranata, koji su napadali policiju različitim tvrdim predmetima i usled  toga je povređeno 13 policajca koji su zatražili medicinsku pomoć. Tokom akcije policije privedene su 69 osobe“, izjavio je portparol policije Baki Kelani.

Samoopredeljenje je saopštilo da je nakon intervencije policije na Merdaru i Bijeloj zemlji uhapšeno oko 100 aktivista ovog pokreta.

Privedeno je osam članova Samoopredjeljenja, a među njima je i Shpend Ahmeti, potpredsjednik ovog pokreta.

14:53 Prema posljednjim izvještajima lista "Koha Ditore" iz Podujeva, sukob između policije i Samoopredjeljenja je poprimio veće razmjere. Pripadnici specijalne jedinice ROSU su intervenisali i topovima sa vodom kako bi rastjerali protestanti, dok su ovi odgovorili kamenjem. Izvještava se da je na desetine ranjenih sa obje strane, a kola Hitne pomoći su već počela sa prevoženjem ozlijeđenih.

 

13:54 Kako bi onemogućila prilaz aktivista Samoopredjeljenje prema graničnim prelazima, Policija Kosova je počela sa upotrebom suzavca... I pored toga situacija je pod kontrolom.

13:14 Lider Pokreta "Samoopredjeljenje" Albin Kurti je pozvao Policiju Kosova da oslobode put kako bi aktivisti stigli do Merdara.

12:32 Policija Kosova ne dopušta prelazak vozila sa građanima i aktivistima Samoopredjeljenja.

11:26 Velike snage Specijalne jedinice Policije Kosova su raspoređene na graničnom prelazu Merdare. Na ovom graničnom prelazu primjećena su i blindirana vozila Policije Kosova kao i ostala vozila, također Policije Kosova.

Dok, kako izvještava list "Zëri-ja" sa terena saznaje se da i na putu Priština-Merdare nalazi veliki broj policijskih snaga i stacionairan na ulazu u Podujevo.

Policija kontroliše sva vozila koja idu u pravcu granice.

Kako nezvanično saznajemo blizu graničnog prelaza Vrbnica i na izlazu iz Prizrena postavljeni su policijski punktovi koji kontrolišu vozila, posebno autobuse.