Pokret Samoopredjeljenje je obavjestio da će sutra sa početkom u 13:00 časova, zajedno sa građanima i različitim organizacijama, blokirati dva granična prelaza sa Srbijom.

Sutrašnji protesti nisu upereni protiv Srba u Srbiji ili na Kosovu, već protiv države Srbije, rekao je Kurti na konferenciji za novinare u Prištini i dodao da će se sutra oko 200 aktivista pokreta brinuti da protest bude miran.
 
Kurti je optužio Vladu Kosova da nije sposobna i da nema volju da ostvaruje zaključke Skupštine Kosova o reciprocitetu u političkim, ekonomskim i trgovinskim odnosima sa Srbijom.

"Ne postoji niti jedan primjer u svijetu gdje dvije zemlje koje nemaju mirovne sporazume i koje ne priznaju jedna drugu imaju sporazume o slobodnoj trgovini, kao što je to slučaj Kosova i Srbije", kazao je Kurti.

Iz Samoopredeljenja su ranije najavili da će njihovi aktivisti ako bude trebalo svojim telima spriječavati prolaz šlepera i drugih vozila sa srpskim registarskim tablicama koji prevoze robu.

Najviši kosovski zvaničnici i međunarodni predstavnici su se izjasnili protiv akcije Samoopredjeljenja izražavajući zabrinutost da bi najavljeni protesti mogli prerasti u nasilje.