Osmero lica s Kosova proglašeno je krivim i osuđeno na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina zbog trgovine maloljetnicima iz Albanije, saopštio je EULEX.

Mješovito vijeće, kojem je predsjedavao EULEX-ov sudija, donijelo je u Okružnom sudu u Prizrenu, 11. januara, ovu presudu u predmetu trgovine ljudima, navodi se u saopštenju dostavljenom.

Kako je navedeno, jedna maloljetnica je bila prinuđena da radi kao plesačica i naterana da vrši seksualni čin na više mjesta u Kamenici i na prostoru Prizrena, između novembra 2010. i početka 2011. godine.

Za to vrijeme, ona je pokušala da pobjegne, ali je vraćena pod prisilom i uskraćena joj je sloboda.

Shqipron Gashi, proglašen krivim za krivično dijelo trgovine ljudima, protivpravno uskraćivanje slobode i kršenje prava iz radnog odnosa, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i mjesec dana.

Diamant Berisha, proglašen krivim za krivično dijelo trgovine ljudima, seksualno zlostavljanje lica mlađih od 16 godina i kršenje prava iz radnog odnosa, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine. Enver Kryeziju i Musla Kastrati, proglašeni krivim za krivično dijelo trgovine ljudima i kršenje prava iz radnog odnosa, osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od 15 mjeseci, odnosno 13 meseci.

Samedin Berisha, proglašen krivim za krivično dijelo trgovine ljudima i seksualno zlostavljanje lica mlađih od 16 godina, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 13 mjeseci.

Izmir Iseni i Rabit Kastrati, proglašeni krivima za krivično dijelo trgovine ljudima, pojedinačno su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana.

Visar Mehmeti, proglašen krivim za krivično dijelo nemarnog omogućavanja trgovine ljudima, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci.

Još jedno lice koje je djelovalo kao saučesnik još je na slobodi i istraga je u toku.

Inače, istragu je vodio mješoviti tim EULEX-ovih i domaćih tužilaca, navodi se u saopštenju.