Osim Njemačke koja je prošle godine objavila da će olakšati proceduru za dobijanje viza za građane Kosova i druge države Evropske unije na unilateralan način, razmatraju mogućnost uprošćavanja dobijanja viza za državljane Kosova.

Ovako su za list "Zëri" rekli međunarodni izvori prema kojima je takva praksa bila tražena i za druge države regiona, u vrijeme kada su počeli razgovore o liberalizaciji viza.

"Kosovo se sada nalazi na pragu početka procesa dijaloga za liberalizaciju viza i države članice EU razmatraju individualne načine da pruže iste takve olakšice i za građane Kosova", rekao je isti zvaničnik..

Prema istom izvoru, države koje treba da donesu olakšice su Italija, Belgija, Francuska, Švedska i još neke.

"Zemlje poput Italije, Belgije, Francuske vrlo su blizu da građanima Kosova od sada omoguće lakše procedure za dobijanje viza, s manje dokumenata, i s manje dokaza koji se uobičajeno traže", rekao je on.

S druge strane kosovski dužnosnici nisu iskazali spremnost za olakšanje procedura za viza. Ministarka za europske integracije, Vlora Çitaku, kaže da Kosovo treba raditi na liberalizaciji a ne na olakšicama.

"Ja sam više puta insistirali da Kosovo uđe u proces liberalizacije. Moramo naporno raditi kako bi našim građanima omogućili kretanje bez viza, a ne olakšice za dobijanje viza", rekla je Çitaku za "Zëri".