Aktivisti pokreta “Samoopredjeljenje” blokiraće sutra samo jednu kolovoznu traku na prelazima Merdare i Bijela zemlja u čemu ih Policija Kosova neće spriječavati.

Pokret “Samoopredjeljenje” neće potpuno blokirati puteve na prelazima Merdare i Bijela Zemlja sutra, 14. januara, ali će njegovi aktivisti zatvoriti po jednu kolovoznu traku na tim prelazima kako bi spriječili ulazak kamiona sa srpskom robom, u čemu ih policija neće spriječavati, saopštila je Policija Kosova.

Policija Kosova neće blokirati odlazak aktivista pokreta "Samoopredjeljenje" na graničnim prelazima Merdare i Bijela Zemlja u subotu, 14. januara, dok s druge strane "Samoopredjeljenje" neće blokirati puteve tvrdim materijalom sem ljudi koji će biti prisutni.

U saopštenju se navodi da su se predstavnici Policije Kosova i "Samoopredjeljenja" dogovorili da policija ne spriječava aktiviste pokreta da dođu na Merdare i Bijelu Zemlju, a pripadnici pokreta neće blokirati puteve, već će zatvoriti jednu traku puta kojom ulaze kamioni sa srpskom robom.

Predstavnici “Samoopredjeljenja” su rekli da njihove akcije za sprovođenje odluke skupštine Kosova o ekonomskom i trgovinskom reciprocitetu neće trajati samo jedan dan, već će aktivisti tog pokreta ostati "dan i noć" na prelazima Merdare i Bijela Zemlja.

Lider Pokreta Albin Kurti izjavio je da će 14. januara i on biti prisutan na prelazu kod Merdara.

On je rekao da će aktivisti “Samoopredjeljenja” u Merdaru blokirati put kojim dolazi srpska roba, ali ne i kretanje građana.