Miroslav Lazanski tvrdio je da je oružje pripremio neko kome smeta RS i "jaka Srbija".

Kako u ideološko-političkoj i propagandističkoj zalijepljenosti pojedini novinari mogu donositi pogrešne, opasne, a počesto i krajnje smiješne ocjene o društvenim događajima na koje se osvrću, kao urnek mogu poslužiti redovi što ih je ispisao „uvaženi novinar“, analitičar i komentator beogradske „Politike“ Miroslav Lazanski.

Bijela "Al Kaida"

U komentaru posvećenom pronalasku oružja u dvorani "Borik" u Banjoj Luci gdje se održao skup „najvećih srpskih glava“ na proslavi 20. godina RS, Lazanski je, onako ekspertski, s guštom, izvukao čitav niz zaključaka, koji se, između redova, mogu svesti na staru matricu i karikaturalan pokušaj dokazivanja da iza navodnih priprema napada stoji „Al Kaida“, odnosno njene ekspoziture među Bošnjacima u BiH. U konačnici trebalo bi se, kao, dokazati da su Bošnjaci teroristi i opasnost po Evropu i svijet.    

Sve je pokvario Božidar Stanišljević (61), dugogodišnji radnik u dvorani Borik, koji je (uprkos pokušajima MUP-a RS-a da zbog javnosti dokažu njegov teroristički naum) pokvario unaprijed sročeni mit o planiranoj sječi srpskih glava na posljednjoj "kosovskoj večeri kod cara Lazara".

Komentar Lazanskog prenosimo u cijelosti, a zaključke o njegovoj stručnosti i dobronamjernosti izvucite sami:

Da li se to moglo očekivati? Vjerovatno. Jer skup toliko značajnih srpskih glava iz Republike Srpske, Srbije i Hrvatske, automatski je mogao da bude izazov za razne terorističke grupe ili pojedince, psihopate raznih profila, ili "čiste profesionalce", koji atentate odrađuju za čiste pare i nečiste motive.

Na proslavi 20 godina od formiranja Republike Srpske u Banjoj Luci se okupio cjelokupan srpski politički i vjerski establišment, najveći u posljednjih 20 godina. Savršena meta za teroriste, od Al Kaide do OVK u zemlji BiH, gdje je SFOR ranije u seoskim sjenicima stanovnika BiH pronalazio i tenkove iz vremena Drugog svjetskog rata. Ali, ovaj put nije riječ o tenku, nego verovatno o pokušaju primjene "suptilnijih" metoda. Oni koji su o tome imali planove, mislili su da u Banjoj Luci imaju posla s amaterima. Greška.

Dakle, sve srpske glave na jednom mjestu, poput kosovske večere kod cara Lazara. Nije važno je li ovdje car Lazar bio predsjednik Boris Tadić, ili predsjednik Milorad Dodik, historija se nikada ne ponavlja doslovno, tek na mjestu gdje je bio veličanstven srpski skup nekoliko dana ranije, prilikom kontradiverzionog pregleda, pronađeno je sakriveno oružje.

Jaka Srbija

Snajperska puška i eksploziv. Oružje je bilo sakriveno i u savršenom tehničkom stanju. Istraga je, naravno, u toku, iz Banje Luke upravo zbog toga još ne žele da saopće sve detalje do kojih su došli.

Pravovremenom akcijom srpskih službi sigurnosti mogući atentat-diverzija je spriječena. Slučajnosti ovdje nema, neko je „na vrijeme” razmišljao gdje bi to mogla da bude proslavljena 20. godišnjica osnivanja Republike Srpske.

Koji je prostor za takvu svečanost najbolji u Banjoj Luci. I baš u takvom i u tom prostoru pronađeno je oružje. Što bi tamo rekli: „Đe baš tu da se nađe?”

Ko su mogući direktni, ili indirektni naručioci? Ima ih više, zavisi kome sve direktno, ili indirektno smeta Republika Srpska, njen uspješan razvoj i opstanak, te njene bliske veze sa Srbijom. Kome sve smeta jaka Srbija.

Dnevni Avaz