Pri kraju su pripreme za sprovođenje Sporazuma o priznavanju diploma između Prištine i Beograda. Diplome će verifikovati Asocijacija evropskih univerzita preko kancelarije u Prištini.

Pripreme za sprovođenje Sporazuma o univerzitetskim diplomama, koji je postignut u Briselu između Prištine i Beograda, u završnoj su fazi.

Prema najavama iz Prištine, tokom januara počeće procedura za priznavanje univerzitetskih diploma sa Kosova.

Verifikaciju diploma radiće Asocijacija evropskih univerziteta u kancelariji koja će uskoro biti otvorena u Prištini.

Međunarodna kancelarija primaće zahtjeve onih koji su stekli diplomu i potom ih proslijediti Asocijaciji evropskih univerziteta, koja će obavljati međunarodnu sertifikaciju diploma i vraćati ih kancelariji u Prištini, gdje će moći da budu preuzete.

Na diplomama neće biti pečata ili oznaka Republike Kosovo koju Srbija ne priznaje, već samo pečat Asocijacije evropskih univerziteta.

"Rješenje je nađeno u tome da međunarodno priznanje diploma koje dolaze iz Prištine, ili obrnuto, uradimo preko Međunarodne asocijacije univerziteta...", objašnjava takozvani državni sekretar za Kosovo Oliver Ivanović.

Koordinator delegacije Prištine za diplome Qemalj Marmullaku kaže da je dogovor o diplomama veliko dostignuće tehničkog dijaloga, jer je studentima omogućeno da svoje obrazovanje koriste - da rade ili dalje studiraju.

Osim toga, kako navodi, dugoročno gledano, to otvara vrata za dalju saradnju u oblasti obrazovanja, gdje će studenti moći da budu mobilni, da učestvuju u razmjeni.
"Na primjer, jedan semestar mogu da odslušaju u Beogradu, drugi u Prištini ili Peći i obratno. To otvara vrata za dalju saradnju", kaže Marmullaku.

U nastavku dijaloga Prištine i Beograda, čiji datum još nije određen, teme su regionalno predstavljanje Kosova, energetika i telekomunikacije.