Vlada Kosova je upozorila da neće štedeti silu koju ima na raspolaganju protivu aktivista pokreta "Samoopredjeljenje" ukoliko oni pokušaju da krajem sedmice blokiraju puteve ili granične prelaze sa Srbijom, na Merdaru i Bijeloj Zemlji. Takođe je obavezala da ne koriste nasilje kao sredstvo odblokiranja puteva blokiranih od strane Srba od jula prošle godine.

Na sjednici Vlade na dnevnom redu nije bilo pitanje upozorenja Pokreta "Samoopredjeljenje" oko akcije koju žele sprovesti u subotu, 14. januara u skladu s provedbom odluke Skupštine o uzajamnom, političkom i ekonomskom reciprocitetu sa Srbijom. Ali većinu vremena je bilo riječi i tome. Tačno 18 od 28 minuta koliko je trajala sjednica, bilo je posvećeno ovoj temi.

Bajram Rexhepi, ministar unutarnjih poslova rekao je da je u početku sa zabrinutošću primio vijest pokreta "Samoopredjeljenje" koji imaju elemente "kreiranja destabilizacije" Onda je informisao vladin kabinet da će djelovati na bazi Ustava koji mu da ju kompetencije čuvanja i kontrole granica. Dao je obavezu da će koristiti sva sredstva kako ne bi dopustio preuzimanja granice neformalnim grupama.