Ministar za dijasporu Ibrahim Makolli sastaće se danas u Bujanovcu s predsjednicima opština Bujanovac i Preševo Shaipom Kamberijem i Ragmijem Mustafom, kao i s predsjednikom albanskog Nacionalnog savjeta Galipom Beqirijem.

Sastanak je zakazan za 11.30 u zgradi opštine Bujanovac, a kako je potvrđeno iz kabineta predsjednika te opštine, nakon sastanka predviđene su izjave za medije.

Ibrahim Makolli ne želi da mu neko dira tablice na vozilu. On takođe misli i na srpske granične vlasti.

Makolli je izjavio da je njegova posjeta Preševskoj dolini u sklopu programa Vlade Kosova kako bi posjetili ne samo dijasporu već i etničke albanske teritorije gdje žive i rade Albanci van granica, prenosi Koha Ditore.

"Ja ću ići vozilom, a ono što želim reći je da ne bih volio da mi neko dira tablice", rekao je ministar Dijaspore u Vladi Kosova o tome da li će dozvoliti, da u četvrtak kada bude išao za Srbiju, na njegovom vozilu se promjene tablice RKS kako bi bile postavljene one privremene, a sve na osnovu sporazuma postignutog 2 jula prošle godine u Briselu.

Posjeta Makollija jugu Srbije prva je posjeta jednog kosovskog ministra Bujanovcu i Preševu. Predsjednik Partije za demokratsko djelovanje Riza Halimi rekao je ranije da će albanski politički predstavnici iz Preševa i Bujanovca s kosovskim ministrom za dijasporu "sigurno razgovarati o međusobnom priznavanju diploma Prištine i Beograda, ukidanju ili smanjenju polisa za osiguranje vozila na prelazima i slobodi kretanja".

Halimi, koji je jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije, naveo je da su "sastanci albanskih političkih lidera iz Bujanovca i Preševa s najvišim kosovskim zvaničnima na kojima se razgovara o aktuelnim životnim problemima uobičajena praksa, ali da su se prethodnih godina održavani isključivo u Prištini, a da je ovo prvi put da se odvijaju u Bujanovcu i Preševu".