Američke vojne vlasti saopštile su da vode istraga o video snimku koji se pojavio na internetu, gdje se vide četvorica marinaca kako uriniraju po mrtvim talibanima.

Portparol Pentagona mornarički kapetan John Kirbi rekao je da bez obzira o kome se radi, i pod kojim se uslovima to dogodilo, takav čin smatra nečuvenim.
Snimak je duboko uznemirujući i predstavlja nečuveno ponašanje, naveo je on.

Na snimku koji traje kraće od 40 sekundi, vide se četvorica američkih vojnika kako uriniraju po trojici mrtvih talibana.

Američka vojska je saopštila da još nije utvrđena vjerodostojnost snimka i dodala da, bez obzira na to, ono što se vidi na snimku nije u skladu sa vrijednostima koje propagiraju američki marinci.

Svoju ogorčenost snimkom odmah je izneo i Savjet za islamsko-američke odnose, poznata organizacija za zaštitu prava muslimana iz Vašingtona, ocjenivši da to predstavlja odvratan i nemoralan čin.

Ako se pokaže da je snimak vjerodostojan, to će predstavljati nešto potpuno nedolično za američko vojno osoblje i ugroziće ostale vojnike i civile , navodi se u pismu Savjeta koje je upućeno američkom sekretaru za odbranu Leonu Panneti.

Američke vojne vlasti su obećale da će temeljno i do kraja istražiti incident.

UPOZORENJE: SNIMAK JE UZNEMIRAVAJUĆI!



Zlostavljanje u Abu Graibu, fotografisanje pored ubijenih civila...

Ovo je samo jedan u nizu incidenata u kojima učestvuju američki marinci. Naime, osumnjičeni za saradnju s mrežom Al Kaida i talibanima koji su prošli kroz američki zatvor u Bagramu, u Avganistanu, tvrde da su bili izloženi teškim maltretiranjima, poput prebijanja, uskraćivanja sna, kačenja o tavanicu i huškanja pasa na njih.

Činjenica da je, prema istrazi BBC-a, takav okrutan tretman u avganistanskom zatvoru trajao sve do 2008. godine pokazuje da je Pentagon ostao gluv na kritike koje je godinama prije toga trpeo zbog sličnih mučenja u pritvorskim centrima SAD u Guantanamu na Kubi i Abu Graibu u Iraku.

U septembru 2010. godine, istražni organi vojske SAD saopštili su da će grupa američkih vojnika 5. borbene „Stricker“ brigade biti izvedena pred sud pod optužbom za višestruko ubistvo nakon petomesečnog divljanja po Avganistanu tokom kojeg su iz zabave nasumično ubijali civile. List „Washinghton post“ navodi da su vojnici tela ubijenih komadali i fotografisali, a lobanje i kosti su čuvali kao trofeje.

Kaplar Jeremy Morlok jedan je od petorice vojnika optuženih za ubistvo sa predumišljajem tri civila u Avganistanu početkom prošle godine. Međutim, on je zajedno sa marincem Andryom Holmsom osumnjičen i za neprimereno ponašanje jer se fotografisao pored leševa mrtvih Afganistanaca.