Međunarodna civilna kancelarija na Kosovu pridružila se pozivima Prištine i Beograda da Srbi na sjeveru Kosova odustanu od najavljenog referenduma u februaru, na kome bi se građani izjasnili da li prihvataju institucije Republike Kosova. KFOR i EULEX za sada nemaju nikakav operacioni plan oko održavanja referenduma, a Srbi na sjeveru ne odustaju od svoje odluke.

Dok Srbija referendum smatra beznačajnim i rizičnim, kosovske vlasti tvrde da je on "ilegalan, protivustavan i bez uticaja“. Srbi južno od Ibra zatražili su od Beograda da spriječi održavanje referenduma, pošto će, prema njihovim ocjenama, naneti štetu i samoj državi Srbiji.

Predstavnici međunarodnih institucija koji nadgledaju sprovođenje Ahtisarijevog plana ističu da je ovaj plan i dalje najbolje moguće rešenje za građane na severu, a da ih referendum može odvesti u „stagnaciju i izolaciju“.

"Predloženi referendum povratak je unazad. Šteti reputaciji Srbije, a sjever kažnjava stagnacijom i izolazijom, od koje korist mogu imati samo stariji politički rukovodioci. Po mom mišljenju, Ahtisarijev sveobuhvatni plan o statusu Kosova ostaje jedini najbolji model za lokalnu demokratiju koja bi se temeljila na zakonu i ujedno bila transparentna u opštinama na sjeveru Kosova“, ističe glasnogovornik međunarodne civilne kancelarije, Christian Palme.

Tzv. odbornici opština na sjeveru krajem decembra su donijeli odluku da 14. i 15. februara održe referendum na kojem će se građani izjasniti da li prihvataju kosovske institucije Time bi se, tvrde oni, razjasnila volja građana o uspostavljanju kosovske državne vlasti u tom dijelu države. 

Palme međutim ističe da Vlada Kosova treba nastaviti sa integracijom sjevernog dijela, kao što je to radila u posljednjih 18 mjeseci. On dodaje da Međunarodna civilna kancelarija u saradnji sa vladom radi na organizaciji izbora čiji bi rezultati bili međunarodno prihvaćeni.

"Ohrabrujemo Vladu Kosova da i dalje predano građanima na sjeveru zemlje demonstrira prijednosti lokalne samouprave, u smislu pristupa fondovima, kao da i dalje radi na zaštiti prava, identiteta i religije, što je slučaj u srpskim opštinama južno od reke Ibar“, kazao je on.

Radio Slobodna Evropa