Ministri inostranih poslova Crne Gore i Kosova Milan Roćen i Enver Hoxhaj danas su u Podgorici ocjenili da su odnosi Crne Gore i Kosova "odlični" i najavili potpisivanje seta sporazuma iz oblasti ekonomske saradnje, obrazovanja, kulture.

Enver Hoxhaj je rekao da očekuje skoru razmjenu ambasadora sa Crnom Gorom.

Na konferenciji za novinare poslije razgovora sa svojim crnogorskim kolegom Milanom Roćenom, Hoxhaj je saopštio da je prenio crnogorskim zvaničnicima da je vlada u Prištini usvojila nacrt zakona kojim se reguliše pravni status crnogorske zajednice na Kosovu koji bi trebalo da bude usvojen u martu.

Regulisanje statusa crnogorske zajednice na Kosovu bio je jedan od uslova Podgorice za razmjenu ambasadora između dvije države.

Roćen je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da su "okolnosti i finansijsku faktor" razlozi zbog kojih ambasadori nisu ranije razmijenjeni, ali da su se dva ministra saglasila da će "u dobroj volji" razgovarati o "dinamici" otvaranja ambasada.

Šef crnogorske diplomatije je ukazao da je Kosovo značajan spoljnotrgovinski partner Crne Gore, koja sa tom zemlje ostvaruje suficit u robnoj razmjeni.

Hoxhaj se u Podgorici odvojeno sastao i sa predsjednikom države Filipom Vujanovićem i premijerom Igorom Lukšićem.