Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi izjavio da je jasno da predsjednik Srbije Boris Tadić u Dečanima nije mogao biti dočekan aplauzima.

"Radi se o državi koja još nije priznala Kosovo, nije zatražila izvinjenje, nije se pokajala za ono što je učinila na Kosovu kada je prije nekoliko godina izvršila genocid", ocjenio je Kuçi, komentarišući kamenovanje konvoja u kom je bio Tadić prilikom posjete Dečanima za Božić.

Takođe, obazirući se na primjedbe pojedinih srpskih političara na njegovu izjavu da Kosovo više neće dozvoliti predsjedniku Srbije Borisu Tadiću da posjeti Kosovo, Kuçi je poručio da bi bilo mnogo bolje da se Srbija bavi sobom, a ne drugima.

"Mislim da oni (političari iz Srbije) treba da se bave samim sobom, odnosom koji imaju prema Kosovu, a ne drugima. Već 20 godina se Srbija bavi drugima, a ne sobom. Tu je suština problema Srbije", kazao je Kuçi.

"Ja sam rekao, i ponavljam, da će političke izjave predsjednika Tadića koji je bio u posjeti Kosovu religioznog karaktera, njemu ograničiti dolazak na Kosovo", kazao je Kuçi za domaće medije.