Smanjenje cijene osiguranja ili njegovo ukidanje na graničnim prelazima Kosova sa Srbijom moglo bi da se desi do kraja ovog mjeseca. Mogućnost postizanja sporazuma osiguravajućih društava najavio je i Bajram Rexhepi.

Ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi izjavio je da je Kosovo spremno da sa srpskom delegacijom postigne sporazum o smanjenju naplate osiguranja vozilima na graničnim prelazima ali da je, kako je kazao, „za postizanje sporazuma potrebna saglasnost obje strane“.

„Oni treba da se dogovore u Briselu ili u Beču i nadamo se da će to biti rješeno tokom januara. Naša delagacija i Asocijacija osiguravajućih društava su spremne da private smanjenje cijene osiguranja. Videćemo da li će i srpska strana to prihvatiti”, kazao je Rexhepi.

Prema cjenovniku koji je još na snazi, za sva putnička vozila koja ulaze na Kosovo naplaćuje se osiguranje od 60 eura koje važi 15 dana (145 eura za teretnjake). Za putnička vozila koja sa Kosova ulaze u Srbiju sa KS tablicama naplaćuje se mjesečno osiguranje od 105 eura, a za teretna je 236 eura. Vozila sa oznakom RKS dobijaju probne tablice koje koštaju 3.000 dinara (oko 30 eura) uz doplatu od 500 dinara (oko 5 eura) dnevno za vožnju kroz Srbiju.

Povodom najava da će pripadnici pokreta Samoopredjeljenje blokirati granične prelaze Merdare i Bijela Zemlja u subotu 14. januara Rexhepi je kazao da svako ima pravo na protestna okupljanja ali da policija neće dozvoliti proteste koji ugrožavaju slobodu kretanja.

„Sprovešćemo akcije i djelovaćemo u skladu sa mandatom koji imamo“, kazao je Rexhepi.

Pokret Samoopredjeljenje je najavio za 14. januar blokadu  prelaza Merdare i Bijela Zemlja pošto, kako se navodi, kosovska vlada ne ostvaruje zaključke skupštine Kosova kojima se zahtjeva da se "obezbjedi reciprocitet sa Srbijom u političkim, ekonomskim i trgovinskim odnosima".