Bugarska vlada predala je Njemačkoj i NATO-u informacije njihove obavještajne službe o operaciji "Potkovica" srpskog diktatora Slobodana Miloševića koja je imala za cilj etničko čišćenje Albanaca na Kosovu. To je otkriveno od strane bivše ministarke vanjskih poslova Nadezhde Neynski u dokumentarcu "Operacija Potkovica" koje je uradila bugarska privatna televizija bTV.

"Ja sam dala njemačkom ministru vanjskih poslova Joschki Fischeru, odnosno NATO-u izvještaj koji smo imali u Vladi Bugarske gdje se jasno vidi plan pod imenom "Potkovica" koji je pomno pripreman od strane obavještajne službe Srbije i tadašnjeg državnog lidera Slobodana Miloševića. Plan je imao dvije svrhe - prvi je bio uništenje Oslobodilačke vojske Kosova (UÇK) a drugi očistiti Kosova od Albanaca. Taj plan je rezultirao masovnim deportacijama Albanaca s Kosova. Sve počelo u februaru 1999", rekla je Neynski, trenutno član Parlamenta Bugarske.

Dokumentarac otkriva da je Miloševićeva tajna operacija preuzeta od vojne obavještajne službe Bugarske i predata Vladi Bugarske na čijem je čelu bio Ivan Kostovin.

Bivša ministarka vanjskih poslova izjavila je da je Vlada odlučila da plan preda NATO-u, a onda bivšem njemačkom ministru vanjskih poslova Joschki Fischer.

Neynski je rekla da je ponosna što je Bugarska djelovala na dostojanstven način u ovom slučaju, dajući plan svojim saveznicima, a koji je poslužio za intervenciju NATO-a na Kosovu.

Plan operacije "Potkovica"

Plan "Potkovica" (Njemački: Hufeisenplan) je ime dano od strane njemačke vlade za srbijanski plan da protjeraju albansku populaciju s Kosova. Naziv operacije, sugerira da će Srbijanska vojska i policija, pritisnuti UÇK i civile u napadu pokrenutom s tri strane, tjerajući izbjeglice preko jugozapadnog kraja potkovice u Makedoniju i Albaniju.

Plan je detaljiziran od strane njemačkog ministra za vanjske poslove Joschka Fichera na konferenciji za medije 7. aprila 1999. godine. On je tada rekao da je njemačka vlada došla do planova operacije dogovorene od strane Jugoslavenskih zapovjednika kasno u februaru 1999.g., da se izvede masivno etničko čišćenje na Kosovu. Prema Fisheru, operacija je stavljena u operativnu provedbu početkom marta 1999.g., mjesec dana prije operacije NATO snaga - kada mu je jugoslovenski predsjednik Slobodan Milošević rekao "da bi završio s albanskim separatistima za jedan nedjelju..." Fischer je optužio Miloševića za pokretanja etničkog rata okrenutom prema njegovim građanima, u kojem je cijela etnička grupa postala "žrtva sistematičnog protjerivanja" da bi se "promjenila politička geografija" Kosova.

Izvještaji iz drugih zemalja podržavala su Fischerove optužbe. The Times iz Londona je izvjestio 8. aprila da:

"CIA zna za plan pod nazivom Operacija "Potkovica" od rane prošle jeseni, da se istjera ili pobije albanska populacija u par mjeseci. Selo po danu, je bio Miloševićev prosjek, kalkulirajući s tim da zapad neće poduzimati nikakve akcije. U Prištini, službeni podaci su pročešljani da bi se precizno identificiralo koje kuće, trgovine ili poslovi su u vlasništvu Albanaca; Srbijanska policija i paravojne snage su ispraznili gradove i sela, susjedstvo po susjedstvo prema uzorku koji je bio stalan i nemilosrdan.

Napunjeni vozovi, snajperi koji eliminiraju one koji odstupe od naređene rute prema granici, svaki detalj je upućivao na postojanje detaljnog plana, bez kojeg mnogobrojni ne bi moglu biti ubijeni ili protjerani u roku od dvije sedmice. U tom kontekstu, jučerašnja izvješća o zatvaranju granica od strane srbijanskh snaga su bila mračan razvoj situacije jer ne postoji takva stvar kao što je sigurnost na Kosovu za ljude obilježena za uništavanje samo zato što su druge nacionalnosti i narodnosti.
 
Daljnje detalje pružio je, 9. aprila, Rudolf Scharping, njemački ministar obrane, na konferenciji za medije, održanoj u Bonnu. On je prezentirao karte na kojima su se nalazili nazivi gradova i sela i strelice koje su predstavljale Jugoslovensku vojsku i specijalne jedinice policije, a koje progresivno okružuju Kosovo u pokretima i rasporedu oblika potkovice. Bio je citiran kada je rekao:" Operacija "Potkovica", pruža jasan dokaz da je predsjednik Milošević dugo planirao protjerivanje s Kosova i da je jednostavno iskoristio vrijeme dobiveno Mirovnim razgovorima u Rambouilletu da organizira vojsku i policijske snage za kampanju".
 
Baltimore sun, prenosi 11. aprila, da je NATO znao za plan operacije "Potkovica" već neko vrijeme, ali je podcjenjio njenu ozbiljnost. Kasnije je britanski ministar vanjskih poslova podržao njemačko izvješće, kazujući parlamentarnom odboru "da postoji plan, razvijen u Beogradu, znan kao operacija "Potkovica", kojoj je cilj etničko čišćenje Kosova. Taj plan je već neko vrijeme u opticaju."