Dnevni izvještaji Policije Kosova govore o povećanju broja pokušaja samoubistava i samoubistava na Kosovu. Ova povećanja, prema riječima sociologa i psihologa dolaze zbog nedostatka duhovnog staranja na individualnom i institucionalnom planu.

Dok policijske statistike iz 2001. godine o 41-om slučaju pokušaja samoubistva, u 2010. njihov broj se povećao na preko 300, dok je broj samoubistava bio 67. I u prvih osam mjeseci prošle godine, prema policijskim izvještajima zabilježen je značajan porast u oba slučaja.

No, dužnosnici za informiranje Policije nisu uspjel osigurati portalu "Koha Ditore" tačne cifre samoubistava i pokušaja samoubistava u 2011. godini. Izvori iz Policije su rekli da je povećanje primećeno u posljednja dva mjeseca prošle godine.

"Policija istražuje sve prijavljene slučajeve samoubistva i pokušaja samoubistava. Jedan od razloga za smatranje ovih slučajeva je ovjera da li je izvršeno samoubistvo ili ono ima veze sa ubistvom. U momentu kada mi identifikujemo da imamo posla sa samoubistvom, nakon istrage uzroka i činjenica, onda rad policije tu prestaje, a svi ovi slučajevi se onda smeštaju u bazu podataka Policije i posjedujemo ih kao statistiku", rekla je Sabrie Kamberi, glasnogovornica Policije Kosova.