Vrijednost uništene robe sa isteklim rokom od strane opštinskih inspektora tokom prošle godine iznosi preko 110 hiljada eura, objavile su lokalne opštinske vlasti u Prizrenu.

Prema njihovim riječima konstantna angažovanost tržišnih i sanitarnih inspektora na terenu kao i njihova saradnja sa firmama dovela je do zavidnih rezultata u zaštiti interesa potrošača i zdravlja građana.

"Ukupna vrijednost uništene robe od strane Direktorijata inspekcija Opštine Prizren tokom 2011. godine bila je 112 hiljada i 500 eura. Među tom uništenom robom prehrambeni proizvodi čine sumu od oko 40 hiljada eura", rekao je direktor ovog direktorijata pri opštini Prizren, Bujar Nerjovaj.

On je pojasnio da među prehrambenim proizvodima najviše bilo mesa i mesnih prerađevina mesa i pića različitih vrsti.

"Zahvaljujući angažiranju, tokom cijele godine u Prizrenu nije zabilježen nijedan slučaj trovanja", istakao je Nerjovaj.

U međuvremenu sa tržišta je uklonjena i druga roba, kao što je odjeća i obuća, tehnička oprema i oštećeni proizvodi, koji su također uništeni u standardnom postupku.

Visoki opštinski zvaničnik je napomenuo da je veliki dio uništenja urađen dobrovoljno, na sam zahtjev preduzetnika, koji su podnijeli zahtjev za eliminaciju robe sa isteklim rokom, odnosno robe koja je bila opasna po potrošače, ali također bilo je i nasilnih uništenja bez dozvola biznismena kada su inspektori pronalazili robu sa isteklim rokom.