Druže Tito, šta ti bi?! Nova otkrića iz Arhiva Slovenije pokazuju šta je Josip Broz tačno radio tokom građanskog rata u Španiji...

Josip Broz Tito bio je upravnik i kontrolor štaba za likvidacije Narodnog komesarijata unutrašnjih poslova (NKVD) u Španiji tajne Staljinove policije...

Na osnovu otkrića građe iz Arhiva Slovenije, razotkriven je jedan od najmisterioznijih dijelova karijere „sina svih naroda i narodnosti“, koji se ticao njegovog učešća i uloge u Španskom građanskom ratu.

Tito nije bio običan borac građanskog rata u Španiji. On je tamo zapravo bio šef, koordinator i kontrolor štaba za likvidacije NKVD, Staljinove tajne policije, koja se obračunavala s trockistima, protivnicima Josifa Visarionoviča Staljina. U prilog ovoj tvrdnji je i više rečenica visokopozicioniranog agenta sovjetske Kominterne Georgija Damjanova, koji je Tita zvao njegovim tajnim moskovskim imenom „Valter“.

"Mi smo njega slali na zadatke u Španiju i tamo je neko vrijeme bio u velikim teškoćama, ali se dobro izvukao. I druge zadatke je drug Valter dobro izvršavao", rekao je Damjanov.

Titovo učešće u „čišćenju“ u Španiji potvrdio je i hrvatski komunista Leo Mates, kome Simić daje dosta pažnje, jer je kako kaže, direktni svijedok.

"U Dedijeorvim prilozima Titovoj biografiji, Mates, koji je bio Titov čovjek od povjerenja i kod kojeg je boravio neko vrijeme u Zagrebu, na pitanje kako je Josip Broz postao generalni sekretar CK KPJ i kakve je usluge izvršio Sovjetima u Španiji da mu daju ovaj mandat, odgovorio je: „Činio je prljave usluge u Španiji. To je za Sovjetski Savez bio važan poligon - i vojnički i strateški, ali i kadrovski. Tito je tamo čistio ljude“.

To je prvi put da se ovako direktno govori o učešću prvog čoveka komunista u Jugoslaviji u građanskom ratu u Španiji.