Albanci koji žive na jugu Srbije ne mogu se puno nadati posjeti Hashima Thaçija. To je najvjerovatnije što Preševska dolina ne ispunjava uslove da premijer Kosova realizuje tamošnju posjetu.

Zamjenica premijera Kosova, Mimoza Kusari-Lila je u nedjelju u kontekstu zahtjeva jedne grupe albanskih intelektualaca Preševske doline upućenom predsjednici Kosova, predsjedniku Albanije, premijeru Kosova i premijeru Albanije oko posjete, rekla je za Koha Ditore da posjeta premijera Kosova opštinama nastanjenim većinskim albanskim stanovništvom u Srbiji ostaje u senci nenormalizacije odnosa dviju zemalja.

"Cilj Vlade i dalje je doprinos normalizaciji dobrosusjedskih odnosa na Balkanu. U budućnosti bi trebalo biti normalno da se posjeta Preševskoj dolini smatra mogućom, jer je to prirodno, ali samo kada se kreiraju uslovi da se to izvede", rekla je Kusari-Lila.

"Odnosi sa Srbija su u procesu normalizacije i vjerujem da će doći dan kada će institucionalne vođe Kosova, Albanije i drugih zemalja moći posjetiti Preševsku dolinu i druga mjesta u Srbiji".