Albanski intelektualci iz Preševske doline pozvali su predsjednika i premijera Kosova i Albanije da posjete Preševo, Medveđu i Bujanovac.

"Pošto predsjednik Tadić i ostali srpski zvaničnici odlaze na Kosovo za jednu šačicu svojih građana, predsjednik Albanije, Bamir Topi, predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, premijer Sali Berisha i premijer Hashim Thaçi trebalo bi da preuzmu odgovornost i posete te tri opštine u južnom dijelu Srbije u kojima žive Albanci, da posjete monumentalno kulturno-historijske spomenike idr", podvlače albanski intelektualci iz Preševske doline, na čelu sa publicistom Refikom Hasanijem.

Kako piše portal Telelgrafi, albanski intelektualci smatraju da zvaničnici Kosova i Albanije treba da ulože diplomatske napore kako bi posjetili Preševo, Medveđu i Bujanovac tvrdeći da Srbija zapostavlja te opštine.

Prema njihovom mišljenju, dobar povodom za posjetu je i to što se u martu navršava 20 godina od referenduma Albanaca u te tri opštine o ujedinjenju s Kosovom, kao i 11. godišnjica od prekida oružanih sukoba na tom prostoru.

Albanski intelektualci Preševske doline apeluju kod albanskih institucija u Tirani, a pogotovo u Prištini da upozore i podsjete sve na masivni genocid vosjke Srbije nad Albancima ovog regiona, prenosi njihov apel agencija Ina.

Ilir Meta je prije dve godine u svojstvu zamjenika premijera i ministra spoljnih poslova Albanije posjetio opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.