Nova smrtonosna ekplozija potresla Irak, a turski premijer Tayyip Erdogan u razgovoru s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom poručio da bi napetosti između sunita i šiita u Iraku mogle potaknuti rat.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u telefonskom je razgovoru s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom izrazio zabrinutost zbog napetosti između sunita i šiita u Iraku koja bi mogla potaknuti rat između pripadnika raznih vjera, doznaje se u subotu od turskog izvora.

Erdogan je nazvao Joea Bidena, istaknuo je da Irak, s kojim Turska graniči, sve jače skreće prema autoritarnosti.

"Nestabilnost koja prijeti našem susjedu utjecat će i na Tursku te na čitavu regiju", kazao je Erdogan u tom razgovoru, istaknuvši da "Turska želi jaku demokraciju i stabilnost u Iraku", rekao je izvor blizak vladi za francusku agenciju France Presse.

'Hladni rat'

Napetost je porasla sredinom decembra kada je parlamentarni blok Irakija, koji podupiru suniti, oštrim riječima osudio autoritarne metode Nurija al-Malikija, iračkog predsjednika koji je šiit.

Maliki je optužio iračkog potpredsjednika Tareka al-Hašemija, sunita kojeg podupire Turska, da je organizirao napade.

Pošto je za njim izdana tjeralica, sklonio se u irački Kurdistan a Ankara mu je, po pisanju medija, ponudila utočište.

Uoči posjeta Iranu, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu upozorio je na rizik od vjerskog "hladnog rata" na Bliskom istoku, dodavši da je njegova zemlja odlučna u nakani da spriječi taj rat.

"Vjerske napetosti (između sunita i šiita) bit će kobne za regiju", rekao je za agenciju Anadoliju.

U eksploziji bombe podmetnute pored puta poginule su dvije osobe, a osam je ranjeno južno od Bagdada u subotu, saopćili su irački zvaničnici.

Ovo je treći dan zaredom u kojem bombaši, za koje se vjeruje da su sunnitski pobunjenici, napadaju pripadnike šiitske manjine, javio je AP.

Više od 80 osoba je ubijeno u valu nasilja, izazvavši zabrinutost Iračana da će ponovo početi krvoproliće velikih razmjera koje je zemlju dovelo na rub građanskog rata prije nekoliko godina.

Većina napada imala je za cilj šiite koji su proslavljali Arbain, završetak četrdesetodnevnog žalovanja u spomen na mučeništvo koje je 680. podnio Husein, unuk poslanika Mohammeda i sin imama Alije, središnjih figura šiitskog islama, prenosi Fena.

Subotnja eksplozija imala je za cilj hodočasnike koji su išli prema svetom šiitskom gradu Kerbali, dok su prolazili kroz grad Mahmudija, na oko 30 kilometara južno od Bagdada.

Policija i bolnički dužnosnici govorili su pod uvjetom anonimnosti, jer nisu ovlašteni davati izjave medijima.

U seriji bombaških napada u Iraku, u četvrtak je poginulo najmanje 78 ljudi, što je drugi veliki napad otkako su američke trupe napustile Irak prošlog mjeseca. U petak je stradalo još dvoje šiitskih hodočasnika.

U južnom iračkom gradu Basri, oko 400 ljudi je u subotu protestiralo protiv odluke iračkog predsjednika Jalala Talabanija, pripadnika  kurdskog naroda, da pruži utočište glavnom sunnitskom političaru nakon što je izdat nalog za njegovo hapšenje.

Demonstranti su tražili od Talabanija da preda svog zamjenika kako bi mu se moglo suditi.

Na skupu su istaknute iračke zastave i transparenti "Irački narod zahtijeva suđenje al-Hashemiju", "Talebani stoji iza sektaških sukoba", a demonstranti su uzvikivali parole: "Ne Talabaniju" i "Ne terorizmu."

Strahovanja analitičara

Kabinet iračkog premijera Nourija al-Malikija kojim dominiraju šiiti, prošlog mjeseca je izdao nalog za hapšenje najviše rangiranog sunitskog političara u zemlji, potpredsjednika Tariqa al-Hashemija.

Hashemi trenutno živi u većinskom kurdskom području na sjeveru Iraka, te je van dometa državnih snaga sigurnosti.

Neki analitičari strahuju da ovakva kriza, u kombinaciji s povlačenjem američkih snaga, može stvoriti atmosferu u kojoj se radikalne oružane skupine mogu obnoviti.

Izvor: Al Jazeera