Predjednik Srbije Boris Tadić bez obzira na garancije državnih zvaničnika sa Kosova, na Badnje veče, i sinoć u Dečanima kao i uvijek do sada, "vjersku posjetu" pretvorio je u jasnu političku kršeći elementarne norme ponašanja nepozvanog gosta, prenosi Koha.

U ponoć srpski predjednik je dao jednu tipičnu političku i napadačku izjavu. On je podvukao da nikada neće ukinuti paralelne srpske institucije Srbije na sjeveru Kosova.

"Mi nećemo prihvatiti ukidanje naših institucija. Kada bismo prihvatili takav zahtjev to bi dugoročno značilo iseljavanje srpskog stanovništva sa Kosova a istovremeno bi značilo da nije obezbjeđeno ni školstvo ni zdravstvo ni socijalna zaštita kao i druge društvene djelatnosti”, rekao je Boris Tadić iz Dečana za TV Most iz Zvečana, prenosi Koha.

Prema njegovim riječima mnoge moćne države, članice Savjeta bezbjednosti UN-a vrše pritisak na Srbiju da ukine institucije sa Kosova, ali se to neće desiti.

Tadić je rekao, da je kojim slučajem pristao na to da se Srbija odrekne Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti u regionalnom predstavljanju institucija tzv. nezavisne države Kosovo, da bi Srbija sigurno dobila status kandidata.

“Tu nema nikakve dileme ja sam smatrao da nemam pravo da pristinem na odricanje od Rezolucije, jer taj akt je ipak pravni osnov iz koga možemo pronaći rješenje za Kosovo,” rekao je predsednik Srbije.

Poruka Srbima, Albancima i međunarodnoj zajednici je da niko ne može da dobije sve, da je rješenje u kompromisu i da mora biti zasnovano na dugoročnom miru, poručio je Tadić.