Kao i prethodnih godina, srpski predsjednik Boris Tadić iskoristio je pravoslavni Božić za posjetu Srbima na Kosovu. Iako mu je odobren boravak vjerskog karaktera, jasno je da se političke konotacije ne mogu izbeći. Istovremeno se, uoči Božića, radikalizuju i poruke predstavnika Srpske crkve. Ponovo se spominje ’raspeto Kosovo’, a Srbima se poručuje da bez stradanja nema vaskrsenja.


Navodeći da su svjesni da će predsjednik Srbije Boris Tadić boravak na Kosovu, u manastiru Visoki Dečani iskoristiti za političke poruke, kosovske vlasti ipak su mu odobrile dolazak kao posjetu religijskog karaktera.

Domaćin mu je bio vladika raško-prizrenski Teodosije, a društvo je trebalo da im pravi i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin. U posljednjem momentu je zbog protesta u Dečanima promenio plan, i sa vladikom lipljanskim Jovanom otišao u Pećku patrijaršiju. Riječ je o istom diplomati koji se nedavno na barikadama na sjeveru Kosova slikao sa pripadnicima desničarskih pokreta iz Srbije koji tamo borave, kako sami navode, u pripravnosti za borbu.

Može li se u ovakvim okolnostima, Tadićeva posjeta ozačiti kao strogo religijska? Analitičar Vatroslav Vekarić kaže za RSE da je valja posmatrati isključivo u kontekstu predizborne kampanje srpskog predsjednika i lidera Demokrata, koji nastoji da se dodvori što širem biračkom tijelu.

"Ovde je nesumnjivo riječ o poenima koji se stiču kod birača i funkcija te posjete je prije svega predizborna. Naravno, Tadić je nedavno izneo nešto razrađenije poglede na kosovski problem koji su odisali jednim relativnim realizmom. Ako se bude nastavilo u tom pravcu, bez obzira na tvrde stavove u vezi Rezolucije 1244 , mislim da bi se u slučaju promena nakon izbora moglo očekivati nešto više optimizma u rješavanju problema“, ocjenjuje Vekarić.

Radio Slobodna Evropa