Vladajuća Demokratska partija Kosova (PDK) želi da se izbori za predsjednika Kosova umjesto ove održe sljedeće godine kako bi se na njima za predsjednika kandidovao lider stranke, premijer Hashim Thaçi, piše danas dnevnik "Zëri".

Politički analitičari smatraju da posljednje saopštenje Predsjedništva PDK u kojem podržava zahtjeve Komisije za izmene i dopune Ustava Kosova da dobije novi mandat i proširi delokrug izmjena, u suštini znači odlaganje izbora za predsjednika Kosova za 2013.

Analitičar Nexhemedin Spahiu ocjenio je da su članovi najveće političke partije odavno pokazali namjeru da odlože predsjedničke izbore i da stav da se Komisiji produži mandat doprinosi tome.

"Da PDK želi da odloži predsjedničke izbore do 2013. godine više je nego evidentno, jer je premijer zainteresovan da završi mandat i da se kandiduje za predsjednika", kazao je Spahiu.

On je ocjenio da premijer Thaçi ne želi da zbog vršenja funkcije premijera tokom 2012. "dozvoli da mu izmakne" položaj predsjednika Kosova.

Ardijan Artifaj iz Instituta za istraživanje i razvoj politika Kosova (KIPRED) smatra da davanje novog mandata Komisiji za izmjene i dopune Ustava znači produženje rada na izmjenama Ustava, što može dovesti do odlaganja predsjedničkih izbiora.

Član Predsjedništva opozicionog Demokratskog saveza Kosova (LDK) Kujtim Shala pak smatra da i dobijanjem novog mandata Komisija može da na vrijeme završi posao, kako bi se na jesen ili zimu ove godine održali predsjednički izbori.

Poslanica "Samoopredjeljenja" Alma Lama smatra PDK nastoji da se predsjednički izbori odlože do 2013. kako bi se u toj godini mogli da istovremeno održe, pored njih, i parlamentarni i lokalni izbori. 

Sadašnja predsjednica Kosova Atifete Jahjaga bi prema Ustavu Kosova trebalo da ima mandat do 2015. godine.

Političkim dogovorom PDK, LDK i Alijanse za budućnost Kosova koji je doprineo prevazilaženju političke krize nastale nakon odluke Ustavnog suda da je izbor Behgjeta Pacollija za predsjednika bio u suprotnosti sa Ustavom i zakonima na snazi, dogovoreno da se izbori za predsjednika Kosova održe tokom 2012. godine.