Broj plagiranih doktorata u Srbiji teško da će ikada biti dokazan, a najčešće se prisvajaju strani radovi ili djela autora koji nisu živi, prenosi RTS.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu upozorio je na sve češću pojavu navodnih plagijata master, magistarskih i doktorskih teza i traži od Senata da zauzme jedinstven stav o tom pitanju.

Situaciju otežava i što zakonom nije definisano u kom procentu se nešto može preuzeti bez citiranja, a da nije plagijat. Zato se koriste softveri poput plagijerizma, koji za nekoliko sati mogu da pokažu odakle je šta preuzeto.

"Paralelno sa razvojem novih sistema komunikacija napreduje i sistem zaštite autorskih prava. Tako da smatram da se, ukoliko postoji volja i odlučnost, uvek možemo zaštititi od plagijata", kaže student prorekor Univerziteta u Beogradu Milan Krstić.

Neki fakulteti traže od studenata da im master i doktorske teze dostave i u elektronskom obliku. Na Beogradskom univerzitetu smatraju da je upravo javnost rada najbitnija.

"Ako imate svoj portal, veb-sajt i tu objavite sve teze zajedno sa komisijama, nije svejedno ako se desi da se neka teza proglasi za plagijat, a mentor je već potpisao izveštaj. To će naterati i mentora i članove komisije da konačno pročitaju tezu", ističe rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević.

Ombudsman Univerziteta u Beogradu profesor Branko Rakić kaže da je uvođenjem zvanja mastera iz nastave izbačena metodologija, pa su radovi lošiji a studenti često ne koriste navode na pravi način, pri čemu se ne zna da li se tako citirani navodi koriste zbog zle namjere kandidata ili zbog neznanja.

Fakulteti su, po zakonu i statutu, nadležni da ospore stečeno akademsko zvanje doktora, magistra ili mastera, odbranom rada čija je autentičnost osporena.