Iran bi želio da pregovori sa svjetskim silama o nuklearnom programu te zemlje budu ponovo pokrenuti u Turskoj, ali čeka da vrijeme i mjesto sastanka budu ugovoreni, izjavio je danas šef iranske diplomatije Ali Akbar Salehi.

"Mislim da je Turska najbolje mjesto za održavanje pregovora. Ali to treba da se odigra na mjestu koje obostrano prihvatimo", rekao je Salehi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim turskim kolegom Ahmetom Davutogluom.

Salehi je kazao i da je od visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koja u pregovorima predstavlja svjetske sile, zatražio da predloži vrijeme i mjesto pregovora kada su se nedavno nakratko sreli u Bonu.

S druge strane, ured Ashtonove saopćio je da još čeka da Iran zvanično odgovori na pismo koje je predstavnica EU-a u oktobru 2011. poslala Teheranu, predlažući obnavljanje pregovora prekinutih prije godinu dana.

Salehi je na to odgovorio da je glavni iranski pregovarač o nuklearnom programu Said Džalili "posllednjih mleseci više puta ponovio da je Iran spreman da obnovi pregovore".