Glasnogovornik Kfora Uwe Novicki izjavio je večeras da je lokalni komandant bataljona u Zubinom Potoku danas samo informisao predstavnike lokalnih Srba o mjerama koje su međunarodni vojnici preduzeli na alternativnom putu u selu Banje kod prelaza Brnjak.

Novicki je Tanjugu rekao da se ne radi ni o kakvim pregovorima između Kfora i lokalnih vlasti u Zubinom Potoku već samo o informisanju lokalnih predstavnika Srba.

"Kfor nema o čemu da pregovara kada je u pitanju prelazak kamiona nosivosti preko 3,5 tona alternativnim putevima. To se smatra ilegalnim ulaskom na Kosovo", kazao je Novicki.

Glasnogovornik međunarodne vojne misije objasnio je da kamioni preko 3,5 tone mogu ući jedino preko zvaničnog prelaza Brnjak, ponovivši da se ulazak alternativnim putnim pravcima smatra ilegalnim ulaskom na Kosovo.

Vojnici Kfora ni danas nisu dozvoljavali ulazak vozilima sa robom iz Srbije, čija je nosivost iznad 3,5 tona, alternativnim putem kojim se iznad administrativnog prelaza Brnjak dolazi na sjever Kosova. Ovim putem mogu da saobraćaju sva vozila koja sa Kosova idu prema Srbiji, nakon kontrole koju obave pripadnici Kfora. Francuski vojnici Kfora koji se nalaze u mjestu Banje, nadomak prelaza Brnjak, danas su vraćali sva vozila iznad 3,5 tona koja su pokušala da ovim putem stignu do Zubinog Potoka.

Od srijede, kada je uvedena zabrana ulaska za kamione i ostala vozila nosivosti iznad 3,5 tona, patrola Kfora nalazi se na još jednom mjestu na sporednom putu koji zaobilazi prelaz Brnjak.