Pokret Samoopredjeljenje je ponovio poziv na blokiranje graničnih prelaza sa Srbijom 14. januara. Pokret "Samoopredjeljenje" poziva sve građane da dana 14. januara u 13:00 iziđu u odbranu Republike i odbranu domaćih proizvoda, blokirajući Srbiju na graničnim prelazima Bijela Voda i Merdare. 14. SRBIJA NEĆE PROĆI!

"Ova blokada je u interesu odbrane odluke Skupštine Republike Kosova. Znači u odbrani je same Skupštine. Propusti u sprovedbi odluke Skupštine od strane Vlade uništavaju Republiku iznutra, jer stavlja Vladu nad Skupštinom, izvršnu nad zakonodavnom vlašću. Stavlja partijsko predstavljanje i poseban interes u ovoj vladi na voljom naroda. A u Republici, vlast ne vlada nad varodom, već narod vlada a vlada upravlja i izvršava. Republika je sveopšti interes", rekli su zvaničnici Samoopredjeljenje na konferenciji za novinare.

Glauk Konjufca je rekao da "ova blokada spriječava Srbiji da pređe granicu sa Kosovom. Naša akcija pretvara granični prelaz sa jedne obične tačke, kako je tretira Srbija kao administrativnu liniju, na jednu državnu granicu, i spriječava Srbiji ulazak na našu teritoriju".