Posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadića Kosovu će biti omogućena uz adekvatnu dozvolu Vlade Kosova. Za ovu dozvolu kosovska Vlada je izjavila da je primila zahtjev za izdavanje dozvole da tokom pravoslavnog božića posjeti Peć i Dečane.

Zamjenik premijera Hajredin Kuçi je rekao da je njegov zahtjev odobren, jer prema njegovim riječima ona je vjerskog karaktera.

"Tadić je zatražio dozvolu od kancelarije EU u Beogradu, ta dozvola je poslata kancelariji EU u Prištini, a oni su kasnije poslali Vladi. Vlada je pozitivno odgovorila na zahtjev, pošto je posjeta ima vjerski karakter", rekao je Kuçi u četvrtak, nakon sastanka Vlade, prenosi Indeksonline.

Iako je posjeta vjerskog karaktera, način ponašanja srpskih dužnosnika prilikom dolaska na Kosovu je pokazao da oni to koriste u političke svrhe.

"Dobili smo međunarodne garancije da Tadić neće upotrebiti posjetu u političke svrhe", rekao je Kuçi, ali ne odbacuje mogućnost da Tadić opet da neke političke izjave.

Na poziv episkopa raško-prizrenskog Teodosija, Tadić bi za Badnje veče, u petak, 6. januara, trebalo da bude u manastiru Visoki Dečani, gde će sutradan, prvog dana Božića, prisustvovati i prazničnoj liturgiji.

Izvori beogradskog "Danasa" nezvanično najavljuju da bi nalaganju Badnjaka u Visokim Dečanima, osim predsjednika Srbije, trebalo da prisustvuju i ambasadori Ruske Federacije i Belorusije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Konuzin i Vladimir Nikolaevič Čušin.

Ambasadori Konuzun i Čušin trebalo bi da i na prazniku Hristovog rođenja prisustvuju svetoj arhijerejskoj liturgiji u Pećkoj patrijaršiji.