Zvonko Veselinović i njegov brat od sjevera Kosova su pravili "sigurnu kuću" za za mnoge kriminalce iz regiona, piše Novi Magazin.

Prema pisanju ovog lista, njihovo djelovanje, prema procjenama sagovornika NM, moglo bi ozbiljno da destabilizuju političku situaciju u Srbiji.

Hapšenjem Veselinovića, kao najmoćnijeg čovjeka na sjeveru Kosova, uzdrman je kriminalni sistem na tom području, koji je egzistirao paralelno uz državne institucije, piše Novi Magazin.

Novi Magazin u tekstu podsjeća da je Veselinović proteklih godina, koristeći policijske i političke veze, najviše novca zaradio na legalizovanom švercu naftnih derivata koji je prekinut Uredbom Vlade Srbije iz jula prošle godine, kad im je nametnuta naplata PDV-a.

Do tada je Veselinović već bio stvorio poslovno carstvo na sjeveru Kosova i to ne samo od šverca nafte, već i narkotika i ostalih kriminalnih aktivnosti.

Veselinović je napravio od severa Kosova i "sigurnu kuću" za kriminalno bratstvo iz regiona, navodi NM, a sumnja se da su se tu skrivala i lica s poternica nekih evropskih država.

List iznosi i detalje koji su prethodili nedavnom hapšenju braće Veselinović na Kopaoniku.

Hapšenje Veselinović uslijedilo je, kako navodi Novi magazin, poslije šest mjeseci intenzivnog obavještajnog rada. Braća su praćena kao i svi njihovi kontakti, a jedno vijreme je i Kfor namjeravao da ih uhapsi, ali se od toga odustalo jer je procjenjeno da bi taj potez bio rizičan.

Sastanak na Kopaoniku zakazao im je jedan poslovni partner, koji je time možda nehotice "učinio uslugu" policiji, navodi NM.

Veselinovići su došli na Kopaonik džipom, naoružani ličnim naoružanjem i imali su dokumenta na tuđa imena.

Lažni identitet "pokriven" je dokumentima što, kako navodi NM, svjedoči o moći Veselinovića i njihovim vezama.

Korišćenjem starih veza s lokalnom policijom Veselinovići su do sada više puta izbjegavali hapšenje, ali ovog puta čak ni lokalni policajci nisu bili upoznati s tim da se sprema njihovo hapšenje, navodi Novi magazin.