Građevinski radnici koji su kopali zemlju kako bi na području vojne teritorije na sjeveru Afganistana sagradili parkiralište otkrili su masovnu grobnicu s najmanje deset ljudskih lobanja, piše Reuters.

Jučerašnje otkriće grobnice u okrugu Dah Dadi u blizini mjesta na kojem se devedesetih godina za vrijeme krvavog civilnog rata vodila jedna od najvećih bitki još je jedan podsjetnik na turbulentnu afganistansku prošlost.

Glasnogovornik afganistanske vojske Mohammad Nahim rekao je kako je iz grobnice izvađeno između deset i 15 kostura, a nakon toga radnici su prestali kopati.

Nahim je dodao kako je vojska zatražila forenzički stručnjaci i organizacije za borbu za ljudska prava istraže grob iz kojeg je virili nekoliko ruku kostura, a na leđima žrtava bile su svezane plavim konopcem.

Vojska je zaustavila radove oko grobnice u srijedu, nakon upute Nezavisne komisije za ljudska prava, koja će istražiti kada su žrtve umrle.

Uskoro će se znati tko su žrtve bile i zašto su ubijene, a vojni dužnosnici procjenjuju kako bi broj leševa mogao biti još veći.