Više od sedam miliona dobiti Vladi Kosova će ove godine donijeti odluka o povećanju akcize na duvan. Od 1. januara ove godine akciza na duvan je povećana za dva eura. Do sada je akciza z ajedan kilogram uveženih cigareta bila 25 eura, dok će od sada pa nadalje biti 27 eura.

Ali, akciza za jednu paklicu cigareta je povećana za 4 centa. Cijena duvana na tržištu je povećana tri ili četiri puta u upoređenju sa povećanjem akcize. DO sada je jedna paklica cigareta "Lucky Strike" koštala 1,20 a sda se njegova cijena kreće od 1,4 do 1,5 eura.

Takođe povećanje cijena od 10 do 20 centi se desilo i kod drugih vrsta cigareta.

Direktor Carine Kosova, Naim Huruglica rekao je da od 1. januara ove godine povećana je akciza na cigarete. Prema njegovim riječima do sada je akciza za jedan kilogram cigareta bila 25 a od sada 27 eura.

Direktor Huruglica je rekao da nakon donošenja odluke o povećanju akcize planirano je da se maksimalno cijena paklice cigareta poveća za 10 posto.

Huruglica je takođe rekao da će upoređenjem uvoza od prošle godine povećanje akcize za dva eura Vlada inkasirati sedam miliona eura.

S druge strane ekonomski stručnjaci ali i predstavnici opozicionih partija kažu da Carina i dalje ostaje alternativno rješenje za punjenje budžeta Kosova. Prema njima preko povećanja akcize Vlada će moći da popuni neke budžetske praznine.

Haki Shatri, bivši ministar Ekonomije i Finansija rekao je da će Vlada učiniti sve kako bi napunila budžet Kosova, jer su im dosad mnogi planovi propali.

Prema njegovim riječima, od akcize na duvan Vlada Kosova izgleda da je favorizovala krijumčarenje, jer će ljudi biti više motivirani da krijumčare nego da trguju.

"Prosto, ovo je jedna nepromišljena odluka Vlade Kosova, jer će povećanje akcize automatski povećati krijumčarenje", rekao je bivši ministar Shatri.

I poznavaoci ekonomskih prilika u zemlji su izjavili da putem povećanja akcize Vlada puni budžet. Prema njihovim riječima nakon propadanja aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom Vlada radi sve da preko različitih formi kompenzuje taj nedostatak sredstava u budžetu Kosova.