Predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić smatra da bi njegova partija mogla da se izvini građanima zbog problema tokom 90-ih godina, jer je za njih djelimično odgovorna.

"Kada je riječ o partiji čiji sam predsjednik, smatram da treba da sagledamo sve ono što je bilo prije 2000. i izvučemo pouke kako se to više nikad ne bi ponovilo. U tom smislu mogli bismo da se izvinimo građanima zbog problema koji su nastajali u to vrijeme, zbog kojih smo možda dijelom bili krivi mi, dijelom opšta situacija u kojoj smo se tada nalazili", rekao je on.

Dačić je rekao da su problemi iz 90-ih godina, 11 godina posle 5. oktobra, "gotovo isti, pa čak i veći", kao i da greške može da ispravlja samo onaj ko je svestan svojih grešaka.

"Onaj ko nije svijestan svojih grešaka, od njega nema ni koristi", rekao je Dačić na pitanje o tome kome bi se izvinio.

Takođe je dao odgovor na pitanje kritika da često mijenja stav o Kosovu. Od podjele, razgraničenja, nezavisnosti, do rata za Kosovo. Koja je zapravo njegova kosovska politika?

"Ne znam da li ti ljudi uopšte razumijuju politički jezik. Ja se trudim da govorim običnim srpskim jezikom i kažem jasno da smatram da Srbija treba da se založi za razgraničenje, odnosno da Srbi koji žive na Kosovu imaju poseban status od nečega što se zove nezavisna država Kosovo. Mislim da je nerealno da Srbija zahtijeva da cijelo Kosovo bude dio Srbije. Isto tako mislim da Srbi nikada neće da prihvate da budu dio nezavisne države Kosovo. Stoga treba uvažiti realnost koja postoji na terenu. A tamo su se linije same nacrtale. To znači, razgraničenje je najbolje rješenje koje je u interesu i Srba i Albanaca. To rješenje nije u interesu onih država koje su priznale nezavisnost, jer se time ruši njihov koncept, nepovredivost granica Kosova, a zaboravljaju pritom da su povredili granice Srbije. Za nas nije crvena linija želja da se vratimo u Prizren ili u Đakovicu...