Nova 2012. neće donijeti povećanje plata zapošljenim u javnom sektoru na Kosovu. To je premijer Kosova, Hashim Thaçi jasno rekao šefu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagard u pismo poslatom na kraju 2011.U pismu se izmeđ uostalog još stoji da budžet za ovu godinu predviđa "nula" povećanje plata zapošljenima u javnom sektoru.

Prema Thaçiju, sveukupni bilans plata u ovom sektoru predviđa se da će biti u povećanja u 2012. u upoređenju sa 2011. godinom jer je u martu prošle godine zapošljenima u javnoj administraciji povećana plata, a do marta im nisu isplaćene plate sa povećanjem.

Na povećanje ovoga bilansa očekuje se da utiču i nova zapošljenja, za koja se očekuje da će doći ove godine, uključujući i stvaranje novih opština na sjeveru Kosova i prenos odgovornosti sa međunarodnjaka na domaće institucije...

Štednja u troškovima budžeta tokom 2012. očekuje se da će se desiti i u sektoru električne energije, pošto se predviđaju smanjenja subvencija za KEK.

"Očekuje se da će se subvencije za Energetsku korporaciju Kosova smanjiti sa 10 miliona na 5 miliona, sve zbog povećanja inkasiranja u kompaniji", stoju dalje u izvještaju.

Što se tiče ekonomskog rasta za 2012. godinu u izvještaju objavljenom od strane MMF-a 30. decembra 2011. godine stoji da predviđanja za ekonomski rast su umanjena za 0.3 na 5 odsto, što je umanjenje koje se odrazilo na vladino smanjenje kao rezultat neuspjeha privatizacije PTK.