Pregovarački timovi Prištine i Beograda trebalo bi ponovo da se sretnu u Briselu poslije 16. januara, prenose beogradski mediji. Datum će biti utvrđen tokom naredne nedjelje.

Srpski zvaničnici, kako prenose beogradske "Novosti", poručuju da je Beograd u potpunosti spreman za nastavak razgovora, za koji je već pripremljeno nekoliko prijedloga za rješenje učešća predstavnika Kosova na regionalnim forumima.

To će, kako je "Novostima" potvrđeno u Evropskom savjetu, biti i glavna tema naredne runde dijaloga. Ukoliko dvije strane konačno približe stavove oko regionalnih skupova, na dnevnom redu bi mogla da se nađu i pitanja energetike i telekomunikacija.

"Mi smo spremni za nastavak dijaloga, a naše pozicije su dobro poznate i ostaju iste. Napredak u pregovorima može se ostvariti samo ukoliko Kosovo odustane od zahtjeva da se regionalno predstavljanje ne oslanja na Rezoluciju 1244 SB UN. Za nas je to jedini uslov. Formula za predstavljanje na forumima mora se isključivo tražiti u okviru Rezolucije", rekao je za "Novosti" šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović.

Brisel će, kako saznaje list u vrhu evropske diplomatije, u narednim danima izvršiti dodatni pritisak na kosovske vlasti da pokažu kooperativnost u dijalogu, kako bi dvije strane ponovo sele za sto. Posrednik EU u dijalogu Robert Cooper je u intervjuu "Novostima" istakao da je rješenje za forume blizu i da je ostalo da se riješi još par otvorenih pitanja.