Iranski vojni vrh u utorak je zaprijetio poduzimanjem koraka ako američka mornarica vrati svoj nosač aviona u Perzijski zaljev, što predstavlja novu eskalaciju u reakcijama Teherana na nove američke sankcije i najavu evropskih sankcija koje ostavljaju traga na njenoj ekonomiji.

Zapovjednik vojske, general Ataollah Salehi, kazao je da je SAD povukao nosač aviona iz Zaljeva zbog iranskih vojnih vježbi te poručio da će Iran poduzeti korake ukoliko se nosač vrati.

"Iran neće ponoviti upozorenje... neprijateljski nosač preseljen je u more kod Omana zbog naših vježbi. Ističem i preporučujem američkom nosaču da se ne vraća u Perzijski zaljev", rekao je Salehi.

"Obavještavam, preporučujem i upozoravam ih oko povratka tog nosača u Perzijski zaljev, zbog toga što nemamo običaj izdavati ponovna upozorenja", dodao je.

'Ističem i preporučujem američkom nosaču da se ne vraća u Perzijski zaljev', rekao je Salehi.

Salehi nije imenovao o kojem se ratnom brodu radi, no američki nosač "USS John C Stennis" predvodi snage u regiji i internetska stranica američke Pete flote prikazala ga je prošle sedmice u Arapskom moru.

Glasnogovornica Pete flote nije htjela komentirati iranske izjave.

Zapadne sankcije usmjerene na iranski naftni sektor po prvi put su ozbiljno ugrozile iransku valutu, čija je vrijednost u proteklih mjesec dana pala 40 posto u odnosu na dolar.

Redovi u bankama

Iranska naftna industrija najvažniji je dio ekonomije te zemlje.

U Teheranu se se formirali redovi u bankama i neke mjenjačnice zatvorile su vrata dok Iranci nastoje kupovati dolare kako bi zaštitili svoju ušteđevinu.

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je na kraju prošle godine sankcije usmjerene na svaku američku finansijsku instituciju koja posluje s iranskom centralnom bankom, čime se blokira glavni put plaćanja iranske nafte.

Evropska unija (EU) bi trebala uvesti nove sankcije do kraja ovog mjeseca, a koje bi mogle uključiti i zabranu uvoza naftnih prozvoda.

Čak i glavna uvoznica iranske nafte Kina, koja je odbila uvesti sankcije toj zemlji, u januaru je prepolovila uvoz nafte iz Irana i traži popuste na cijenu iranske nafte.

Stoga je Iran na najave sankcija odgovorio ratobornijom retorikom, najavljujući da će zatvoriti Hormuški moreuz, strateški put za prevoz nafte, a nakon toga proteklih dana održavao je pomorske vježbe ispaljujući rakete dugog dometa.

Siguran prolaz kroz moreuz

Washington je u utorak saopćio da je najnovija prijetnja Irana da će preduzeti mjere ako američka mornarica vrati nosač aviona u Persijski zaljev pokazuje da međunarodne ekonomske sankcije guraju Teheran u sve težu situaciju.

"Vidimo prijetnju Teherana kao sve jači dokaz da međunarodni pritisak počinje djelovati", rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

Ona je dodala da su Iranci sve više izolirani.

Pentagon ne traži sukob s Iranom u vezi s prolazom kroz Hormuški moreuz.

"Oni pokušavaju skrenuti pažnju svoje javnosti sa problema unutar Irana, uključujući ekonomske probleme kao posljedicu sankcija", rekla je Victoria Nuland na konferenciji za novinare u Washingtonu.

Pentagon je u utorak saopćio da ne traži sukob s Iranom u vezi s prolazom kroz Hormuški moreuz i da će nastaviti slati udarne grupe američkog nosača aviona u Zaljev, uprkos prijetnji iranske vojske da će preduzeti akciju.

"Naši interesi su bezbjedan i siguran pomorski prolaz za brodove kroz Hormuški moreuz. To je naša želja", rekao je glasnogovornik Pentagona John Little.

On je dodao da niko u američkoj vladi ne traži sukobe oko Hormuškog moreuza.

U skladu s konvencijama

"Veoma je važno spustiti tenzije", rekao je Little.

Američka vojska saopćila je ranije da će nastaviti slati udarne grupe nosača aviona kroz Persijski zaljev u "okviru redovnih kretanja" i u skladu s međunarodnim pravom.

"Raspoređivanje američkih vojnih kapaciteta u Persijski zaljev nastavit će se kao što je to bio slučaj prethodnih decenija", kazao je Little.

On je dodao da je raspoređivanje udarne grupe neophodno kako bi se održao kontinuitet i pružila operativna podrška aktuelnim misijama.

SAD će nastaviti razmještati svoje nosače aviona u Perzijskom zaljevu, rekao je u utorak glasnogovornik ministarstva obrane Bill Speaks.

"Riječ je o redovnim, ranije planiranim razmještajima, koja su u skladu s našom dugoročnom posvećenošću održavanju sigurnosti i stabilnosti u regiji te podršci operacijama koje su u toku", rekao je on za Reuters.

Također je kazao da "američke vojne snage djeluju u skladu s međunarodnim pomorskim konvencijama, kako bi zajamčile sigurnu plovidbu u vodama ključnim za svjetsku trgovinu".

Izvor: Al Jazeera