Vuk Drašković smatra da će Srbija teško doći do statusa kandidata organizovanom kampanjom protiv EU i parolama da ne želi da mijenja gubitničku kosovsku politiku.

"Čak i ako dobijemo status kandidata bio bi to neki znak milostinje od strane EU, a to nam ništa ne znači bez korenitog preokreta državne politike", rekao je Drašković. On kaže da Srbija treba da odustane od "vezivanja" za Rezoluciju 1244 i da treba da se pozove na nestatusni dio Ahtisaarijevog plana kao najbolju i "jedino realnu" mogućnost.

"Vezivanje za Rezoluciju 1244, vezivanje je za poraz i slijepu gubitničku politiku. Ono na šta Srbija treba da se pozove i što je najbolja i jedino realna mogućnost jeste nestatusni dio Ahtisaarijevog plana. Taj nestatusni dio Ahtisaarijevog plana bez formalnog priznavanja kosovske nezavisnosti trebalo bi predložiti kao osnovu za dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU", rekao je Drašković.

Drašković je rekao da su taj plan prihvatile su zemlje EU, uključujući i one koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, SAD, sve druge članice NATO i generalni sekretar UN, ali je rekao da žali što taj dokument ne može da dobije pečat Savjeta bezbjednosti UN zbog protivljenja Rusije, koja se sa Srbijom "veže za rezoluciju 1244 koja srpskom narodu na Kosovu ne garantuje praktično ništa", prenosi Koha Ditore.